Среднощна среща на Бойко за „Южен поток“

102001-boiko-borisovРазговорите на премиера Бойко Борисов по проекта „Южен поток“ в Брюксел започнаха още в първите минути на стъпването му на белгийска земя вчера късно вечерта, пише standartnews.com. Той се срещна около 23:00 чasa местно време в хотела, в който е отседнал с транспортния министър Ивайло Московски, с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок.

Основна тема на разговора им беше ситуацията около проекта „Южен поток“, съобщиха източници от правителството. Борисов е заявил, че България винаги е подкрепяла реализацията на газопровода, но единствено при стриктното спазване на всички изисквания на европейското и на българското законодателство. В същото време Борисов подчерта, че България няма да позволи да бъде използвана като разменна монета в отношенията между Русия и Запада.

„Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз“, е коментирал още Борисов по време на срещата.

 

В разговорите освен Московски, участваха и българските евродепутати от ЕНП/ГЕРБ, Мария Габриел и Андрей Ковачев. Срещата продължи около час, след което Брок си тръгна от хотела заедно с посланика ни в постоянното представителство в ЕС, Димитър Цанчев, също участвал в срещата.

Днес предстои Борисов да проведе срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. По време на визитата си в Брюксел, която ще продължи до 5 декември, премиерът Борисов ще се срещне и с председателя на ЕНП Жозеф Дол.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене