ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В КРЕСНА АКТУАЛИЗИРА И ПРИЕ КАПИТАЛОВИТЕ РАЗХОДИ НА ОБЩИНАТА

52a72e42e597f_large

Борислав СТРУМЯНОВ

Най-много заседателно време на общинския съвет в Кресна отне предложение на кмета инж. Илиян Кръстев, касаещо приемане и актуализация на капиталовите разходи на общината за 2014 г. целта за вземането на тези решения бе да не се стига до връщане на средства от целевата държавна субсидия при неизпълнение на обекти, като същите се насочват към други.

След много дебати съветниците стигнаха до утвърждаващо решение на кметското предложение. Така 2014 г. общината ще изпрати с 599 813 лева осъществени капиталови разходи. Тяхното обезпечаване е  дошло от 232 655 лева държавна целева субсидия, а останалите средства са от собствени приходни отчисления. Цялата държавна целева субсидия се отчита в асфалтиране и ремонтиране на общинска пътна мрежа, благоустрояване на улици и други обекти. Най.значими средства са оползотворени за пътищата между селата Стара Кресна и Ощава и град Кресна за село Влахи. Повечето от собствените средства пък са вложени за изкърпване и подобряване на улици и планирани ремонти на минерални бани и други обекти.

Оказа се, че има и неизпълнени обекти и това наложи пренасочване на предвидените за тях средства към други обекти. Поради невъзможност да се изгради изцяло изграждане на ОДЗ в село Горна Брезница, обектът се оставя за идната година. В този списък попада и неизграждането на резервоар за питейна вода в село Стара Кресна. Средствата от тях, чрез приетата актуализация от общинския съвет, се пренасочват към изграждане на водосъбирателна шахта при СОУ „Отец Паисий” в Кресна, ремонт на Детската ясла в Кресна и изграждане на площадки за детски игри.

Голяма дискусия се разрази и по това нужно ли е общинският съвет да взима решения и по капиталови разходи, чийто средства постъпват по дарителски пътища. Мненията се оказаха противоречиви, като възникна и казусът, че даренията се изпълняват само по волята на дарителя, а той може да е и анонимен. Оказа се, че през тази година има и такива инвестиции, невключени в капиталовата програма на общината. Най-много дарителски постъпления са предоставени за изграждане на нови помещения за мъжката и женската калолечебници на известната с лечимостта си Хладка баня в Ощава, както и за укрепването на стария храм в селото „Св. Тодор Тирон”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене