Кметът на Дупница шокиращо: Родителите на Ивана се срамували да кажат, че тя е…

Съучениците на 17-годишното момиче се гаврили с нея заради херпес на устата, лепили й дъвки в косата

Родителите на Ивана Георгиева от Дупница, която изчезна на 22 февруари, са се срамували от заболяването на дъщеря си. Това разкри кметът на града Първан Дангов.

„Те бяха при мен и ми казаха, че ги е било срам да кажат, че детето им е такова“, каза кметът, цитиран от „Телеграф“. По думите му Ивана няма поставена диагноза. Но според него, ако тя е била лекувана и е пиела лекарства, е нямало да се стигне до изчезването й. За него е допринесъл и тормозът в училище.

„Родителите сами ме потърсиха, за да благодарят, че я търсим. Но те намират вина и в себе си. Те разбират, че са подценили ситуацията“, каза още той.

17- годишното момиче си тръгнало от училище миналия четвъртък, оставяйки в класната стая телефона и раницата си и изчезнало. Ден по-късно якето й е открито преди тунела за главен път Е79 в Дупница. От нея обаче няма и следа. Камера я е уловила как върви по потник. Това е последната следа от нея.

Издирване

В издирването на момичето се включиха 150 души – полицаи са били командировани от Перник, София и Пловдив. Доброволци и горски служители също се ангажираха. Бил е претърсен огромен периметър в района на Дупница и близките села.

В издирването се включили следови кучета, дрон. Беше сформиран кризисен щаб за координация. Проверяваше се всеки сигнал. Телефонът на момичето бе предаден на криминалисти. От МВР съобщиха, че работят по всички версии, но водещите са, че Ивана или е отвлечена, или е отишла при приятел.

Тормоз

По думите на Дангов обаче момичето не е имало приятели, поне не от класа. Единственият й прозорец към света е бил мобилният й телефон, с който момичето никога не се разделяло.

Преди време Ивана пак изчезнала. Била със семейството си в Благоевград. Били на пазар. Изведнъж тийнейджърката просто се изпарила. Тогава си имала приятел. Оказало се, че тръгнала с него. Баща й се обадил и я намерил. Отвел я със скандал.

Откакто влязла в пубертета, Ивана започнала да се облича по-предизвикателно. Започнала да задава въпроси за секс. Търсила разговор с учители на тази тема. Но така и не срещнала разбиране, била отпращана, твърди градоначалникът.

От училището забелязали, че от свито и тихо момиче Ивана станала по-шумна. Започнала да говори цинизми, наливала се с енергийни напитки. Дангов дори обясни, че е била пред изключване заради поведението си.

От друга страна, по думите му тя била натикана в ъгъла от съучениците си. Постоянно й се подигравали. Последно момичето се остригало, защото съучениците й залепили дъвка в косата. Ивана не могла да я премахне и се подстригала.

Малко преди изчезването си пък била болна от грип. Избил й херпес на устата, а връстниците й започнали да я подиграват.

Хапчета

Пред медиите Виолета Стефанова – директорка на училището, в което учи момичето, категорично отрече Ивана да е била тормозена в клас. По думите й Ивана тормозела децата с поведението си.

Класната ръководителка Весела Владимирова пък обясни, че в деня на изчезването видяла Ивана с хапчета срещу висока температура. Взела й ги, а по-късно Ивана пак се сдобила с хапчета.

Заради случая Дангов нареди проверка във всички училища на територията на Дупница. Проверката цели да установи колко деца със специални образователни потребности са регистрирани в 8-те учебни заведения в града.

Знаете ли колко деца аутисти има, които пребивават в училище и за тях държавата дава пари и ефектът е никакъв“, каза Дангов. Според него трябва да има превенция, за да няма повече акции за издирване на деца.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене