Кукерите от с.Мосомище са готови да прогонят злите сили и духове

3e72d951021 годишният Сотир от Гоцеделчевското село Мосомище е кукер още преди да може да говори. Според традицията само неженени мъже могат да се обличат като кукери, а младеж, който не е боледувал, сурвакарствал и кукерувал не е можел да се ожени.

Сотире, как се става кукер?

  • Кукер се става най-вече с много желание. След това опира до финанси, но желанието е на първо място, кукерството е скъпо удоволствие като цяло. Цената ма кожите зависи от дължината на косъма, могат да стигнат до 100 лв., а за един костюм трябват наи-малко десет кожи.

Защо стана кукер?

  • Това си върви с поколенията, първо е бил дядо ми, след него баща ми, сега съм аз.

Защо трябва бабугерите да са страшни?

  • За да прогонят злите духове. Затова правим празника на 1-ви януари, за да прогоним злото и да остане само хубавото през новата година.

Кукерите винаги  са предвождани от човек във зряла възраст, който трябва да има семейство, челяд и имот. В Мосомище си имат бай Живко, който петдесет години от живота си е посветил на кукерството и когато говори за този обичай очите му искрят.

  • Бай Живко ти обличаш ли се като бабугер?
  • Обличах се навремето, когато бях млад, сега не. Аз вече съм на възраст и това е тежко за мен. Нямам сили.

Колко килограма е един костюм?

  • Костюма, журите, сурата са не по-малко от 50 килограма.

Кои са важните елементи за един кукерски костюм?

  • Най-важни са кожите. Те трябва да са обработени, изпънати и най-вече да са с голям косъм. След тоова идват журите, които да са в тон, от най-малката до най-голямата. Трябва да са като тоновата стълбица.

Бях 17 годишен, когато за първи път се облякох в бабугерски костюм , тогава ми трепна сърцето, усещането беше неописуемо. Помня го още, макар , че беше много отдавна. Това за мен е голямо желание и голяма радост.

Тази година какво сте подготвили за хората?

  • Ще измислим хубава хореография и хубави сценки, които да представим , както всяка година така и тази ще бъде хубаво.

Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски , окачват по себе си звънци и носят мечове, или тояги, за да прогонят безплодната зима и да изплашат злите духове. Кукерската игра пресъздава връзката между природата и човека. Подскачането е да накара житото да расте високо, клатенето и повалянето- да тегне и се люлее от изобилие зърното на житния клас, дрънченето на звънците- да стряскат и прогонват лошите сили .

3e72d9510

Сотир

Живко

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене