Заслужава ли си в този момент инвестицията в имот

Снежана Стойчева сподели актуална информация за цените в столицата

Вначалото на 2024 г. пазарът на недвижимите имоти остава динамичен. В тази връзка в страната ще се проведе поредица от 8 бизнес форума, които ще очертаят бъдещето на имотния сектор.

„Това е девета поредна година и 17-и форум в София. Продължение е на Годишните награди на  Imoti.net – с новото име Real Estate Business Forum & Awards. Срещата беше с тема стандарти на бъдещето в средата на живот. Във втория панел бяха доста интересни темите – информация за развитието на София, къде ще се изгражда инфраструктура“, посочи пред Bulgaria ON AIR Снежана Стойчева – мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net

Южните райони остават най-търсени, но се засилва интересът към северните райони в София. Най-много продажба през миналата година са се случили в „Младост“ и в центъра. Предпочитаните имоти са двустайни и тристайни. В централните райони най-продаваеми са тристайните, в широкия център – двустайните.

Най-предпочитана е тухлата, но панелът почти не отстъпва, тъй като е по-евтин.

В централните райони средните цени за миналата година са около 2650 евро, в южните – 2200 евро, в източните – 1989 евро, в широкия център са почти 2000 евро, в западните райони – 1600 евро, в северните райони – 1500 евро.

„Ако директната инвестиция в недвижими имоти е най-сигурна по отношение на доход-риск, то няма неподходящ момент. Ако инвестицията е да закупим имот, защото искаме да живеем в по-добри условия, моментът винаги е подходящ. Ако говорим за инвестиция на спестявания също е най-подходящ моментът. Ако очакваме доход от наем, това в известна степен е добре, но все още наемите не могат да върнат бързо инвестираните средства. Ако инвестираме, за да купим имот, който да продадем след 2-3 години, не е много добре“, обясни Стойчева.

В някои райони на София от 2006 г. насам има увеличение на цените с 200%, стана ясно още от думите ѝ.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене