Тренчев: Работодателите са случили на народ


тренчев 1

България има остаряло трудово законодателство. Редно е Кодексът на труда да бъде променен, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев в интервю за БНТ.

„Предлагаме 29 мерки, отговарящи на европейското законодателство, за да можем да се доближим до европейските пазари. Ние сме в дъното на всякакви класации и докато не въведем нормални, европейски норми на труд, нещата няма да се променят“, категоричен е той.

Предлагаме 15-годишните да могат да бъдат наемани на работа, разбира се, при определени условия, посочи Данев.

Работодателите драматизират излишно, заяви от своя страна президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. „Не стига че взеха икономиката за жълти стотинки, а сега искат да могат да уволняват по имейла например. 350 лв. заплата им се вижда много, а и нея не искат да дават. Случили са на народ нашите работодатели и политиците – ако тези предложения бъдат направени в Гърция, г-н Данев, ще ви бият с тояги, докато мърдате“, каза Тренчев.

Допълнителното плащане за стаж е от времето на Сталин, пари се дават за компетентност и постигнати резултати, каза Данев. „Заплатите трябва да се дават за положен труд. В IT сектора заплатите са над 1000 – защото работи икономиката, където няма – с какво да се плаща?“, попита той.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене