Кметът на Дупница: Ивана е най-малко виновна за създалата се ситуация

Кметът на Община Дупница Първан Дангов информира общинските съветници за случая с изчезналата 17-годишна Ивана Георгиева, предаде репортер на „Фокус“. Това се случи по време на заседанието на местния парламент. Стана ясно, че Общински съвет ще излезе с декларация, в която ще бъде отправена благодарност към служителите на МВР и останалите участници в издирването на момичето.

Първан Дангов посочи, че седмо денонощие полицията издирва Ивана. До този момент няма резултат от общодържавното издирване. Кметът благодари на МВР, че се отделя огромен ресурс от хора и техника. В търсенето са участвали над 150 доброволци, полицаи от областните дирекции на МВР в Кюстендил, Перник и Благоевград , планински спасители от Дупница, Кюстендил, Перник и Благоевград, жандармеристи от Пловдив, София.

„Не е моя работа да давам оценка за работата на полицията. За пореден път благодаря на всички полицаи и на началника на Районно управление – Дупница за положените усилия. Във връзка съм с министъра на вътрешните работи“, каза Първан Дангов.

Той посочи, че продължават да работят екипи Главна дирекция „Национална полиция – психолози и криминалисти. Те работят в училището на Ивана, както и с директорите на други учебни заведения. Кметът допълни, че е свикан и Общинският кризисен щаб. На заседанието му са присъствали и представители от Държавна агенция „Закрила на детето“. „Разпоредил съм проверка във всички училища. Да бъдат подадени данни и за други ученици, имащи подобно поведение“, каза Дангов.

Кметът обобщи, че Ивана е най-малко виновна за създадената ситуация. По думите му има много версии, работи се по различни сигнали. До този момент няма нито един достоверен сигнал, сочещ къде се намира момичето.

Ръководството на Община Дупница е провело среща и с родителите на Ивана. Те са благодарили на Общината и на полицията за положените усилия. Кметът е поставил въпроса и пред министър-председателя на България.

„Очевидно ние имаме проблем в образователната система. В българското училище се говори за всичко, но не и за качество на учебния процес, среда в която се обучават учениците. Директорите говорят само и единствено за подобряване на материалната база без ние да осъзнаваме, че учениците се поддават на много съблазни. На учителите им е трудно да контролират това“, допълни Първан Дангов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене