Проблемите на област Кюстендил и очакваните решения коментираха на пресконференция от партия „Възраждане“

Проблемите на област Кюстендил и очакваните решения коментираха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Кюстендил от партия „Възраждане“.

Веднага след местните избори миналата година, областният управител на Кюстендил събра кметовете, председателите на общинските съвети и народните представители. Целта на работната среща беше да обсъдим належащите проблеми и евентуалните им решения. От тогава до сега минаха три месеца – затова задаваме въпросите какво е направено, задълбочават ли се проблемите, намират ли се решения“, каза народният представител от „Възраждане“ Димчо Димчев.

Общинската съветничка от партията в Кюстендил Цветомира Маринова постави въпроса с липсата на решения за бездомните кучета на територията на общината и повдигна въпроса за отговорността на стопаните на домашни любимци. Според нея е необходима превенция на проблема и спазване на нормите за задължително чипиране на кучетата. Според нея проблемът не би бил решен, ако няма участие на отговорните органи и институции. Тя предлага и провеждането на информационна кампания за отговорността на стопаните на домашни любимци, но призова и за хуманно отношение към бездомните животни.

Темата с ВиК – Дупница и присъединяването ѝ към водната асоциация в Кюстендил постави общинският съветник от „Възраждане“ в Дупница Виктор Мантарков. Той посочи, че партията в Дупница ще продължи да отстоява тезата си ВиК – Дупница да остане извън областната асоциация, а жителите на общината да ползват по-евтина вода. Депутатът Димчо Димчев посочи, че предстои от партията да бъде внесено предложение за създаването на възможност за наличието на няколко оператори на една обособена територия.

„Някои хора говорят, че има европейска директива, която задължава ЕС да не работи с общини под 100 000 души. Това не е вярно, защото във Франция и Чехия има общини, които са си отделен оператор. Нека да напомним, че по Конституция всеки може да прави свободен избор“, каза Димчо Димчев.

Повдигнат беше въпросът за почистването на речните корита и за качеството на водата, която е с влошени и опасни показатели, за жителите на селата Пиперево и Баланово, община Дупница.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене