Областният управител проведе работна среща във връзка с осигуряване на безопасността на движение в тунел „Железница“

Една седмица след откриването на тунел „Железница“ областният управител Мария Димова свика работна среща с ръководителите на част от структурите, участващи е Областната комисия по безопасност на движение по пътищата и кметовете на Община Благоевград и Община Симитли.

По време на срещата бе създадена организация за координиране на действията на отговорните институции за осигуряване безопасността на движение в новооткрития тунел „Железница“ и прилежащата му инфраструктура от АМ „Струма“.
Ръководителите на институциите увериха, че са предприети всички мерки за безопасност и превенция на пътнотранспортни произшествия. Съоръжението е с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини.

В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.
Стана ясно, че за една седмица са установени множество нарушения, свързани с превишаване на скоростта и неправилно изпреварване през тунел „Железница“. Има и светлинна сигнализация и знаци, които, обаче, от отварянето на тунела водачите не спазват. Всяка ситуация се влияе от човешкия фактор и освен информираността, трябва да се провокира промяна в рисковото поведение на пътя, обобщиха отговорните институции на срещата.

С такива срещи областният управител се стреми към повишаване на диалога и съвместната работа между териториалните институции и местната власт, с цел предприемане на мерки, основаващи се на превенция и систематичен анализ, които да доведат до взимането на адекватни решения с отражение върху предотвратяването и намаляването на негативните последици от пътнотранспортните произшествия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене