ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ УСВОЯВАХА ТЪНКОСТИТЕ НА РИСУВАНЕТО ВЪРХУ ТЕКСТИЛ В МУЗЕЙ ГАЛЕРИЯ „ПЕТЪР ПИРОНКОВ“

Изкуствоведът Сузана Николова представи творчеството и жизнения път на известния родопски художник Вълко Гайдаров
При изключителен интерес премина и второто занимание на Детската образователна програма на Музей галерия „Петър Пиронков“ в смолянския квартал Устово. То бе на тема: „Рисуване върху текстил“. В Ателие работилницата деца и възрастни усвояваха тънкостите на рисуването върху текстил. Заниманията, както вече е оповестено са безплатни. Организатори са Община Смолян и Музей галерия „Петър Пиронков“ .
Проведе се и поредната лекция на тема „Родопските художници“. Тя беше посветена на родопския творец – Вълко Гайдаров /1937г. – 2009г./. Лектор беше изкуствоведът Сузана Николова.

Припомняме, че Музей галерия „Петър Пиронков“ беше открит официално на 16 септември м.г. Творецът Пиронков дари 40 уникални, монументални платна на Община Смолян. По идея на кмета Николай Мелемов, картините се експонираха в Къщата музей „Кирил Маджаров“, където се помещава галерията. Преди това къщата беше реставрирана от общината като е запазена автентичната родопска архитектура. Петър Пиронков е утвърден художник с ярък експресивен стил, който представя творчеството си в най-авторитетните галерии в Европа. Неговата живопис е мощно въздействаща и монументална.

Раждането на един съвременен музей в сърцето на Родопите прави Смолян още по-привлекателен и артистичен културен център, в който българските традиции са на почит, коментира популярният живописец.

В Музея галерия „Петър Пиронков“ се организират лекции, творчески работилници за деца и разнообразни културни събития. Целта му е музеят да се превърне в културно средище, което приобщава децата, смолянчани и гостите на града към света на изкуството.

В културния календар на галерията се представят серия от лекции, посветени на творчеството на родопските художници, които имат роля за изграждане на културната история на региона.
Работното време на музея е всяка събота и неделя от 9.00ч. до 18.00 часа.
Входът е свободен!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене