В селището се съчетават стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм, улички.

Кметът на село Делчево Иван Панайотов:Факт е, че има тенденция все повече хора да се изнасят от големия град, за да заживеят в такова красиво и спокойно място.

Делчево е като магнит за туристите в последните десетина години. Селището в полите на Пирин планина, част от община Гоце Делчев и на 9 км от града, впечатлява всеки с вековните си къщи, с изумителните гледки, с гостоприемните си жители. Дългогодишният кметски наместник Иван Панайотов разказва за настоящето и бъдещето на населеното място, както и за интереса на туристите да посетят село Делчево през всеки един сезон от годината.

– Г-н Панайотов, по традиция тук винаги идват много туристи. По кое време на годината обаче напливът е най-голям?

– Да, интересът към селото е впечатляващ, понякога напливът е огромен. Най-много туристи посрещаме за новогодишните празници обикновено. Двадесетината жители на гоцеделчевското село Делчево се стягат да посрещнат около 200 гости за Нова година. Повечето празнуващи са от региона и София. Всичко е резервирано и капарирано далеч преди настъпването на новата година. Всички къщи за гости са пълни и няма нито едно свободно легло. Повечето са платили за 3 нощувки.

Тук в последните 20 години се вдигнаха много нови и модерни къщи за гости. Някои постройки са за 10-12 души и струват по 300-400 лева на вечер. Други са по-малки – за 6-8 души, като при тях цената е между 200 и 300 лева. Разликата е заради различните екстри и удобства в помещенията. В най-големите къщи се събират по 15-20 души, за тях цената на вечер е от 500 лева нагоре. Заради бума на туристи в Делчево вече работят четири механи, за да има къде гостите да се веселят.

– С какво село Делчево привлича гостите от страната и чужбина?

– Всички местни хора сме благодарни на този дар от Бога – село Делчево. Селището ни се намира на 1050 метра надморска височина в Южен Пирин, отличава се с невероятна природа, тишина, спокойствие и гостоприемство на жителите. Но най-впечатляваща е запазената възрожденска атмосфера тук. Това провокира и вдъхновява туристите да искат да научат повече за историята, българските гости пък се връщат към корените си. Понякога млади двойки правят сватбите си в Делчево, някои се обличат в български народни носии. Много често се правят не само сватби, но и кръщенета. Този възрожденски дух, който се усеща, е като магнит за туристите.

– Как успявате хем да запазите старинния облик на населеното място, хем да се развивате и да осигурявате добри условия за туризъм?

– Строи се само в типичния за региона стил. Не се излива бетон, работи се с камък и дърво. Заради наплива на наши и чужди туристи в последните години се построиха над 20 къщи за гости, които предлагат към 150 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Стегнаха се и се реновираха доста стари постройки, вдигнаха се и съвсем нови сгради. Пълна промяна се случи със селото ни благодарение на Община Гоце Делчев и на кмета Владимир Москов.

Селският туризъм тук набира скорост непрекъснато, а населеното място вече е известно почти колкото архитектурния резерват Ковачевица и Лещен. Условията, които Община Гоце Делчев създаде с инвестициите си в селището по различните програми, привлякоха вниманието не само на туристите. Тези усилия бяха оценени и от бизнеса. Видя се тази ниша и се насочиха финансови средства в изграждане и ремонтиране на стари къщи за гости и на нови места за настаняване. Дори в трудните години на криза местната власт успя да реализира няколко важни проекта за развитието на Делчево като туристическа дестинация.

– Кои са новите придобивки на селото през последните години?

– Където има хубав път, има и туризъм, и бизнес. Затова през май 2011 година бе открито официално ремонтираното шосе от град Гоце Делчев до нашето курортното селище. Площадът ни също бе обновен с европейски средства по проект за трангранично сътрудничество с македонската община Кратово. По-същата програма, но с гръцката община Просочани, бе построен Туристически информационен център в сградата на местното училище, закрито през 1982 година. Има и обществени тоалетни, както и два паркинга за над 100 автомобила.

Направени са няколко екологични пътеки, който водят гостите до интересни природни и културно-исторически забележителности. Преди години се изгради допълнителен резервоар за питейна вода и се смени водопроводната мрежа. Улицата от малкия до големия площад в селото бе покрита с нов калдъръм, за да запазим автентичността на настилката.

– Как вървят цените на имотите и има ли интерес на чужденци?

Вече не се търсят стари къщи. Защото върви продажба на вече новите постройки. Тук преди години нидерландецът Вилям Ван дер Берг, бивш фармацевт и настоящ енолог и пчелар, закупи 5 къщи, които реновира и развиваше в тях селски туризъм. Сега обаче остави само една от постройките за себе си, другите четири продаде. Едната достигна цена от 150 000-160 000 евро. Той винаги е вярвал, че туризмът в Делчево има огромна перспектива. Затова инвестира сериозни средства. Призивът ми към гостите е: Погледнете панорамата, природата, опитайте водата и екологичната храна, вдишайте въздуха, вижте гостоприемните селяни! Факт е, че има тенденция все повече хора да се изнасят от големия град, за да заживеят в такова красиво и спокойно място като Делчево.

– Какво предлагат къщите за гости?

– Всяка стая е със сателитна телевизия, самостоятелен санитарен възел и други важни удобства. Сред по-известните къщи за гости са Соломонтовата, Панайотовата, Пенковата, Златиновата, Карамановата и Икономовата. Атракция в селото е огромна изба в Гълъбовата къща, която е вкопана сред самите скали. В нея са наредени големи бъчви, пълни с хубаво червено и бяло вино. Под земята се дегустира напитката на боговете.

В селището се съчетават стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм, улички.

Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през 19-и и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64. Старинните постройки са разположени амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина.

– Организирате и интересни събития, за да провокирате интереса на гостите към селото!

– С подкрепата на Община Гоце Делчев се направиха много позитивни и важни неща за нашето село. Вече сме на картата на туристическите дестинации с нашия празник на виното за Трифон Зарезан, с честването по уникален начин на Еньовден, с екологичните хранителни продукти, с вековните къщи, с красивата природа. Затова все по-често селището ни е пълно с туристи. Но най-вече причината за интереса към Делчево е следната – пазим нашето вчера, работим здраво днес за успешното ни утре!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене