ДПС призовава за осъзнаване ролята на коалиционните управления

Снимка: БГНЕС

ДПС призовава за осъзнаване на ролята и добавената стойност в политиката, която предлагат коалиционните управления. Те разширяват диапазона на управленските програми, гарантират взаимен контрол на участниците и не на последно място отговарят на волята на суверена, който все по-малко вероятно ще даде доверие и власт на една партия. Това се посочва в Доклада на XI-та Национална конференция на ДПС, представен от евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючюк. Днес, 2024 година, политически реализъм преди всичко означава да се върнем при хората, се посочва в доклада.

Демагогията и популизмът са заплаха за цивилизацията, се отчита в доклада и се посочва, че ДПС остава гарант за реализъм.
Нови партии предлагат като промяна решения на ДПС отпреди 15 и повече години, без да имат усета и експертизата за ориентация в нова среда и политическа ситуация. Това се превръща в практика, която заплашва да отклони политическия живот в България извън контекста на съвременното развитие, се посочва още в доклада.

В него се изтъква, че безвремието на поредица служебни правителства, които управляват България точно в периода на кризи, води до тежко изоставане на страната ни в инвестирането на финансовия ресурс от европейската солидарност, изразена в Механизма за възстановяване и устойчивост и Политиката на сближаване. И в началото на 2024 година процентите на реалното изпълнение, т.е. разплатени средства, е впечатляващо нисък – 2,9% за Плана за възстановяване и устойчивост и 2,34% по оперативните програми за периода 2021-2027 година, се изтъква в доклада.

Отчита се още, че бавното преодоляване на кризата, предизвикана от Ковид-19 и последвалата я икономическа криза съвпадат в България с период на политическа нестабилност, която бързо се превръща в политическа криза, провокирала пет последователни безрезултатни парламентарни избори. Те от своя страна задълбочават опитите за разбиване на партийните системи и тежко дълбоко разделение на обществото, се посочва в доклада.

В текста пише още, че в тази среда на служебни правителства и политическа криза местните власти са без подкрепа от централната изпълнителна власт в разрешаването на проблемите на хората.

Избирането на 49- ото Народно събрание на Република България дава надежда, че политическата криза може да бъде преодоляна. Трудно работещото мнозинство определя като основен приоритет пълноценното участие на България в ЕС и изпълнение на ангажиментите на страната като съюзник в НАТО. Силното, политически компетентно, ясно в посланията си и мотивирано участие на Парламентарната група на ДПС в Народното събрание отговаря на волята на суверена и връща центъра на взимане на политически решения в сърцевината на българската демокрация – Народното събрание, се заявава в доклада, приет от делегатите на конференцията.

В документа се посочват приоритетите на ДПС, сред които преодоляване на демографската криза, енергийна сигурност, провеждането на цялостна реформа в системата на здравеопазването, предприемане на конкретни действия за изработването на национална здравна карта и преструктурирането на общинските лечебни заведения в координация с местните власти, осигуряването на достъпност до качествено медицинско обслужване за всички граждани, независимо къде живеят, нова визия за социалната политика. Сред приоритетите е изготвяне на Стратегия за селските райони в Република България.

Сред външнополитическите приоритети е запазването на хомогенността на ЕС чрез неговото реформиране, премахването на блокиращото гласуване с единодушие и превръщането му в глобален актьор на международната сцена. Отношението на ДПС към Република Турция е като към стратегически партньор на ЕС, се посочва в доклада.
(БТА)

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене