Калфин пред „Дойче веле“: АБВ взриви схемата на ръководството в БСП

И през май хората ще искат оставката на правителството, смята евродепутатът

Проектът АБВ взриви не толкова БСП, колкото нейното ръководство и схемата, по която то действа, коментира за „Дойче веле“ Ивайло Калфин, който е убеден, че в момента има нужда от по-свеж въздух не само в българската политика, но и в левицата.

„Много пъти поставяхме пред ръководството на БСП важни въпроси, но то по никакъв начин не ни обръщаше внимание, така че тъкмо то сега изглежда притеснено. Очевидно притеснението е значително, защото като наблюдавам силата на реакцията срещу нашата инициатива – тя съвсем не е малка. Целта ни не е да се борим срещу БСП и да мерим подкрепа, електорат или друго с нея и не това е основният проблем между нас“, коментира левият евродепутат.

„Подобен вид разделения са факт не само в България, но и в доста други държави, включително и в групата на социалистите в Европейския парламент. Ние не сме изключение и макар, че всеки от нашето политическо семейство би искал да види повече движение към обединение, отколкото към паралелни писти, ситуацията в България предполага тъкмо това“, пояснява Ивайло Калфин.

„Всички, които учредихме АБВ, сме с убеждения, опит и политическо минало в левицата, а и още при обявяването на намерението ни за отделна листа ясно заявих, че целта ни е да бъдем отново в групата на социалистите в Европейския парламент“, припомня Калфин. Според него евроизборите съвсем не са толкова определящи за вътрешните процеси в България и той далеч не е привърженик на тезата, че те могат да предизвикат предсрочен парламентарен вот. „Съвсем очевидно е, че евровотът няма да доведе до промени в парламентарната конфигурация, нищо по-различно няма да има и извън парламента. Просто тези, които сега искат оставката на правителството, ще продължат да я искат и през май“, прогнозира евродепутатът.

Ивайло Калфин не може да си обясни защо БСП отдава на предстоящите евроизбори толкова решаваща роля. „Връзката на евровота с вътрешната политическа конфигурация, със стабилността на правителството и единството на левицата се прави от самата БСП. Те дори си поставиха цел, която аз продължавам да не разбирам – че ако БСП и ДПС имат повече от половината депутати на евровота, това е свидетелство за доверието в подкрепяното от тях правителство. Не мисля, че това е така“, категоричен е Ивайло Калфин.

Дали България изпада във външнополитическа изолация, както твърдят някои наблюдатели, и възможно ли е преориентирането на българските външнополитически и икономически интереси в посока, различна от ангажиментите на страната към ЕС и НАТО? „Това е така и мен този факт също ме притеснява“, признава бившият български външен министър. Той е категоричен, че основните български интереси и направеният избор с ЕС и НАТО не следва да бъдат подменяни. „Изолация е може би силно определение, което аз не бих използвал, но ми се струва, че българското правителство трябва да проявява доста по-сериозна външнополитическа активност. Едно официално посещение в чужбина не е само протоколен жест, то трябва да има съдържание, да разполага с теми, по които да се разговаря с партньорите, да бъдат предложени инициативи – тъкмо това е ролята на външната политика. Ние трябва да формулираме интересите си, да търсим съюзници в тези интереси, да бъдем фактор, за да ни се обръща внимание. Иначе едва ли някой ще се затъжи, че българският премиер или президент не е пътувал никъде“, казва Ивайло Калфин.

В този контекст отношенията между България и Германия имат много важно място в българската външна политика, допълва бившият външен министър. В момента ЕС се трансформира, променят се институции, структури, а Германия е една от най-активните държави-членки в тези процеси. „В чисто двустранен план Германия е един от изключително важните партньори на България във всички видове отношения – от политическите и икономическите, през правната среда до начина, по който германските фирми се чувстват в България. Германският бизнес очаква много активна политическа подкрепа за онова, което прави в страната, и ние трябва да имаме предвид този факт“, казва левият евродепутат.

Днес се очаква окончателното решение на Георги Първанов и хората, гравитиращи около новото движение АБВ да обявят ще отидат ли на съботния пленум на левицата. След този форум се очаква те вече да не са част от БСП. Първоначално Първанов обяви, че няма място на този пленум, а и ако се „изпокарат там това ще навреди допълнително на БСП“. От своя страна лидерът на левицата Сергей Станищев предпочете да опита да стопи ледовете и предложи на хората от АБВ да се включат в пленума в събота. Той е категоричен, че въпреки нападките от последните дни може да има единна листа на социалистите. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене