Назначават енергиен мениджър в Сапарева баня, ще следи разхода на ток, вода и газ

Община Сапарева баня открива нова позиция в структурата си – енергиен мениджър. Това няма да промени броя на работещите в кметството, тъй като новото работно място ще замени досегашната позиция на юрисконсулт. Той ще бъде пратен на обучение в доверителен екофонд и енергийна агенция.
„Цените на тока скочиха три пъти от 2022 година насам. Нас, общините, ни третират като фирми и плащаме много. Ние сме от малкото, които не спряха уличното осветление. Вече имам заповед в района на нашия гараж и по кметствата да се отопляват на дърва, а не на ток“, каза пред общинските съветници градоначалникът Калин Гелев.
Той поясни, че кметството плаща електроенергията, която отива за помпите, обезпечаващи отоплението на всички общински сгради – местните детска градина, училище, поликлиника, общинска администрация, полиция и ВиК. Те се отопляват с гореща минерална вода, но големият разход за ток идва от помпите, които са повече от 22 на брой. По думите му те се развалят на всеки 3-4 месеца и никоя родна или европейска фирма не дава гаранция след ремонта, защото водата е много агресивна. Гелев коментира и темата с отпадъците, като по думите му Община Сапарева баня трябва да дофинансира сметосъбирането и сметоизвозването с 550 000 лева, защото само плащането на такса смет от жителите и бизнеса не може да покрие разхода.
Кметството все още не е платило нищо за компостиращата и сепарираща инсталация в Дупница, открити в края на миналата година. Сумата, която Община Сапарева баня ще трябва да плати там, е в размер на около половин милион лева.
„Високите цени на дейностите с боклука ще останат такива, докато строящото се регионално депо не заработи най-накрая. Стискаме палци то да се реализира, иначе ще работим само за боклуците. Все още не сме разплащали нищо по компостиращата и сепарираща инсталация. През 2019 година за депониране плащахме по 32 лв. на Филиповци, а на последната поръчка за тон отпадък, който не е сепариран, сумата стана 193 лв. без ДДС. Със сигурност има картел някъде в тези фирми. На две поръчки не се явяваше нито Филиповци, нито друга фирма. Месечната такса за депониране само в законно установено депо, без транспорт и без събиране, е около 60 000 лева. Другият проблем е, че нашата община генерира изключително много отпадъци, които не са само битови. Сепарират се между 10% и 16%, като всичко останало е общ отпадък. Това е хубаво да се знае. Времето е толкова напреднало и трудно, че всички трябва да бъдат отговорни към задълженията си“, каза още Калин Гелев.
Кметът коментира и идеята на неговия опонент на балотажа на местните избори през есента Васил Маргин общината да купи специализиран автомобил и сама да се заеме със сметосъбирането и извозването на отпадъците. Настоящият общински съветник намекна още, че е нужен повече контрол върху работещите в общината, най-вече тези, които са в сектор БКС и комунални дейности.
Според Калин Гелев идеята е чудесна, но няма как това да бъде направено само с един автомобил. Той даде пример, че наетата след обществена поръчка фирма разполага с четири машини.
„Услугата по обществената поръчка предвижда да има четири камиона. Има товарене, претоварване, поддръжка на незаконните сметища. А пък и този камион трябва да има и сертификат от РИОСВ за превоз на опасни товари. Ако трябва да заложим в бюджета такава покупка, ще са ни нужни между 150 и 160 хиляди лева“, завърши градоначалникът.

ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене