Историята на медената Сатовча!

Сатовча е село в Югозападна България.

То е административен център на община Сатовча, област Благоевград. Сатовча попада в историко-географската област Чеч. Намира се на 23 km от Доспат, на 27 km от Хаджидимово, на 29 km от Гоце Делчев (град), на 132 km от областния център Благоевград и на 231 km от столицата София.

През лятото на 1977 година случайно край селото е намерено съкровище от сребърни западноевропейски и турски монети. Повечето монети са надупчени, което предполага, че са били предназначени за накит. При монетите е открита и огърлица от медни пластини.

Според народното предание Сатовча е съществувало преди падането на България под османско владичество под името Сватовица или Сатовица. В околните местности Кръст, Жидово, Трапи, Мисалково, Скрибина, Радеви ливади и Грамада са съществували малки селища. Местните жители се заселили в днешното село за по-голяма сигурност.
Сградата на старото българско училище, 1992 г.

Наименованието на селото вероятно произлиза от старобългарската дума съд (пчелна пита с мед) или от личното име Сато. В 1926 година е основано читалище „Св. св Кирил и Методий“. През 80-те години в селото е организирана женска певческа група, изпълняваща традиционна местна народна музика, която през 1988 година получава Европейска награда за народно изкуство на Фондация „Алфред Тьопфер“. Населението на Сатовча е смесено, изповядващо християнство и ислям. В селото има една джамия и една православна църква.

Няма налично описание на снимката. Може да бъде изображение с планинаНяма налично описание на снимката.
Може да бъде изображение с паметник
Може да бъде изображение със Замъкът "Бран"
Може да бъде изображение с 5 души
Може да бъде изображение с 14 души
Може да бъде изображение с 13 души

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене