- Нека хората да са живи и здрави, да имат винаги радост. За да може тази радост, която имаме, да я предаваме на нашите близки.

Божият служител в Гърмен и Сатовча отец Тодор: Всеки ден трябва да имаме усещането за сплотеност и обич.

Отец Тодор Николов е ръкоположен за свещеник на 14 октомври 2013 година в село Медковец. Вече 10 години той е истински духовен водач, който проповядва Божието слово. С благословението на Неврокопския митрополит Серафим от 2017 година служи в Неврокопска епархия. Семеен е, има две деца.

Отец Тодор обслужва храмовете в общините Гърмен и Сатовча. Не спира да отдава време и сили не само за християнската вяра, но и за организирането на каузи за ремонтирането на църкви в региона.

 

Разговор с един всеотдаен свещеник за вярата, за духовното, за човешкото, за греха, за прошката.

 

– Отец Тодор, колко важни са смирението и покаянието за християните?

– По време на пост пречистваме душите си – изповядваме се, причестяваме се. Но всеки ден трябва да имаме усещането за сплотеност и обич. Както да не забравяме, че всеки ден, даден ни от Бога, е благодат. Тези дни са за смирение и покаяние. Преди Бог да даде на Мойсей Десетте Божи заповеди, му казва първите два дни народът да почисти както дрехите, така и домовете си, а на третия ден ще слезе и ще им се яви, за да им даде заповедите. Това физическо очистване на тела, на дрехи, на домове е важно. Но за нас, християните, много по-важно е да очистим нашите сърца и души. Това духовно очистване е осъзнаване на нашите грехове и изпросване на прошка за тях. Точно то е в своята същност и смирение, и покаяние. Човек греши волно или неволно. Човешко е да съгрешим, божествено е да простим!

– Кога миряните се обръщат към Бога? Търсим ли го предимно, когато ни е трудно, отче?

– Със съжаление ще кажа, че в последно време повечето миряни идват в храма, когато страдат. Тогава търсят упование в Бога. Искрените християни са в храма и в трудни, и в лесни времена. Някога ученици попитали Иисус Христос за един страдащ човек, а той им отговорил, че човек ще се спаси чрез пост и покаяние. Моето наблюдение е, че човек, когато е здрав, има стабилно семейство и е финансово добре, то Бог не му трябва. Но дойдат ли проблемите – в семейството, във финансите, в живота, тръгваме да търсим спасение в Бог и започваме да се питаме: „Защо ни се случва това?“ Така че вярата на хората сякаш става по-силна в трудни за тях времена. Човек трябва да се учи от грешките си и от грешките на другия. Да не спира да търси упование в Бог, да общува с ближните си. Защото Иисус Христос е главата на Църквата, а нейното тяло са хората. Господ е казал, че където има двама, трима, събрани в негово име, то и той е там. Затова и молитвата е много важна. Тя е онзи тайнствен разговор между Бога и човека.

– Достатъчно милосърдни ли сме в това забързано, задъхано и динамично време, отец Тодор?

– Милосърдието винаги го е имало в християнството, има го и днес. Това милосърдие е закодирано в човека. Трябва да подаваме ръка на падналия, на болния, на слабия, на гладния, на нуждаещия се. Милосърдието извисява човека до Бога. Но когато едната ръка дава, другата не бива да знае. Това ще рече да не се гордеем, че сме дали, а да сме смирени.

– Има ли някоя Божа заповед, която е първа сред равни?

– И Десетте Божи заповеди са еднакво важни. Те са основополагащи за всеки един християнин, който иска да бъде част от Църквата. Длъжни сме да спазваме Божиите закони – не кради, не убивай, не прелюбодейства, почитай родителите си. Те на практика ни показват как трябва да живеем. Не спазваме ли тези заповеди на Бог, получаваме житейски изпитания, които са ни пратени от Господ.

– Какво е вашето послание към хората?

– Нека хората да са живи и здрави, да имат винаги радост. За да може тази радост, която имаме, да я предаваме на нашите близки. Нека приемаме смирено радостта на светлите празници и празнуваме не плътски, а Божествено, не мирски, а духовно! Бог става човек! Словото добива плът, Невидимият става видим, Божият Син става Син Човешки! Нека приготвим пътя Господен в живота и душите си!

Взето от ИЛШНДИН Прес

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене