Събират се средства за изработване и поставяне на паметник на арх. Петър Петров в Смолян

Събират се средства за изработване ни поставяне на паметник на арх. Петър Петров в Смолян. Инициативата за скулптурната композиция е подкрепена и от областния управител Захари Сираков, съобщиха от Областната администрация – Смолян.

Припомняме, че решението монумента да бъде поставен в центъра на Смолян, бе взето единодушно от общинските съветници в края на юни м. г.

Арх. Петров е родом от с. Пещера. Няколко години след завършване на висшето си образование е привлечен на работа в Окръжния народен съвет в Смолян след образуване на окръг Смолян през 1959 година. На това място работи до пенсионирането си като главен архитект на окръга и заместник-председател на Окръжния съвет по строителството. Основните му ангажименти са били свързани с ръководството и организацията на проектиране на строежи, одобряване на проектите, осигуряване на финансирането им и организиране на изпълнението на строителството.

Петър Петров има основни заслуги за утвърждаване на к. к. Пампорово като планински курорт и ски център. Под негово ръководство са осъществени проектирането и строителството на всички ски писти, лифтове, ТВ кула „Снежанка“, хотелите, построени преди промените.

Арх. Петър Петров е един от Създателите на Съюза на архитектите в България, дружеството на САБ-Смолян и негов дългогодишен председател. Създател е и на туристическо дружество „Карлък“-Смолян и деятел на БТС, член е на ръководството на Българската федерация по ски, самият той е бил активен скиор и учредител на ски-купа „Родопа“.

През 1986г., след номинирането на шестима архитекти от Смолян за лауреати на „Димитровска награда“ за архитектура, арх. Петров е номиниран за „Заслужил архитект“ от Съюза на архитектите в България.

Неправителствената организация – „Сдружение ИИПСК в памет на арх. Петър Петров в Смолян “ е регистрирана в Агенцията по вписвания с ЕИК 207635335 със седалище и адрес на управление: гр. Смолян, бул. “България“ №61. Настоящата инициатива няма никакъв политически замисъл и оттенък, цели реализирането на чисто професионално начинание от строителната гилдия в съответствие с инициативите на арх. Петър Петров.

С Решение №1283 от заседание, състояло се на 29.06.2023г., от Общински съвет – Смолян е определено и одобрено мястото за поставяне на композицията.

Сдружението съвместно с Община Смолян предвижда да се обяви конкурс за скулптурно и архитектурно решение на задачата, съгласно планово задание.

Всеки, който има възможност и желание, може да се включи в тази инициатива чрез дарителски вноски на банкова сметка: BG85FINV91501217739506 в BGN и банков код FINVBGSF в „Първа инвестиционна банка“ АД.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене