В лозовите масиви на фамилия Осиковски в Капатово стартираха Дните на отворените врати на 12-те винарски изби по долината на Струма

С водосвет за здраве, берекет и успешна година, отслужен от свещениците към архиерейското наместничество в Сандански и Петрич, започна тридневният винен туризъм на Дните на отворените врати на 12-те изби в общините Сандански, Петрич, Кресна, Струмяни и Благоевград.

Началото бе поставено във винената изба в с. Капатово, собственост на фамилия Осиковски. След това бе извършен и ритуалът по зарязване на лозовия масив в петричкото село Капатово, на който първо заряза собственикът Теодор Осиковски, след него бе кметът на община Сандански Атанас Стоянов и собственици на останалите изби.

Това се случва година след като бившите министри – на туризма Илин Димитров, на иновациите и растежа Александър Пулев и на земеделието Явор Гечев, връчиха символично на кметовете на Мелник и на Сандански Сашо Филипов и Атанас Стоянов първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм в Югозападна България.

В рамките на инициативата Дни на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, в периода 16-18 февруари 2024 г., те ще бъдат отворени за туристи и местното население.

Преди да започне виненият тур, кметът Ат. Стоянов заяви: „Доброто е, че собствениците на 12-те изби се обединяват, подават си ръка и спазвайки лозаро-винарските традиции, да почетем този празник. Защото ако преди време за всички вас лозаро-винарството е било тръпка, хоби или нещо друго, то днес е една устойчива икономическа политика. То е поминък не само за вас, а е и неразделна част от икономиката на нашия регион и оттук нататък съм убеден, че ще се развива в устойчива посока. Пожелавам годината да бъде здрава, добротворна и плодородна. Да има добър берекет и богата реколта от грозде, за еликсирно вино, което да се пие от хубави хора и приятели като всички нас тук”, каза Ат. Стоянов.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков призова: „Много често днес чух думите обединени и заедно. Противно на българската черта да бъдем разединени.  Надявам се, че сме един добър пример на единение на институции и частници и, разбира се, че водещата роля е на частниците. Създаде се един интегриран продукт, който дава добавена стойност на целия регион, икономически, а това ни определя като една визитна картичка за посещения. Това всичко се случи благодарение на тези винопроизводители, за което им благодаря. И не трябва да се задоволяваме с това, което имаме, а да има и надграждане”, каза кметът Д. Бръчков.

От трибуната първият домакин на Дните на отворените врати за тази година Теодор Осиковски приветства всички с добре дошли. „За нас е чест и е голямо предизвикателство да ви посрещнем и да сме заедно. Тази година е специална за всички нас, всички 12 на брой изби сме се обединенили с цел да се популяризира винената дестинация, районът и да предложим вината, които произвеждаме, като наистина се докажем като винена дестинация, развиваща винения туризъм. Както е казал Хемингуей, виното е най-цивилизованото нещо и ние се стараем да ви покажем част от тази цивилизация и новите вина, които произвеждаме. Изминалата година бе много успешна за винените изби, спечелихме много медали, не само в България, но и в чужбина, и пожелавам те да се множат за всяка една фирма. Радвам се ,че има колеги, които започват с голям устрем и желание и ще имат нашата подкрепа, на хората, които сме много по-отдавна в този район. И на това място да правим успешен бизнес”, каза Т. Осиковски.

Всеки посетител имаше възможност да зареже на лозовия масив, да опита от вината на 12-те изби, гарнирани с вкусни мезета. Дните на отворените врати продължават в събота със зарязване на лозовия масив на вила „Мелник” в с. Хърсово, след това в Горно Спанчево, във винарната на фамилия Граматикови и другите изби…

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене