ЕКСПРЕСНА ДОСТАВКА: Райският газ идва по-бързо от линейка в Благоевград, Банско, Перник, София и Пловдив

Опасната мода сред тийнейджърите да дишат балони с райски газ продължава да се вихри с пълна сила независимо от законовите промени, които имаха за цел да ограничат разпространението му сред младежите и в нощните заведения, показа проверка на „Телеграф“.

Райският газ свободно се търгува в интернет, търговците обещават, че го доставят денонощно до адрес в рамките на 20 минути. Офертата важи само за някои градове като София, Пловдив, Благоевград, Банско, Перник, Русе. Някои предлагат безплатна доставка, други искат по 5 лева за куриера. Трети пък са без такса при поръчки за над 150 лева. Търговците имат и промоции – намалени цени за определени вкусове или пък безплатни балони към поръчания флакон.

Цени

Най-евтиният флакон струва 45-50 лева. Той осигурява пълненето на поне 80 балона. Продават се различни вкусове – ягода, мента, кокос и т.н.

С промени в Закона за здравето депутатите първо забраниха райски газ да се продава на деца под 18-годишна възраст. А през миналата година сложиха забрана веществото да се употребява в закрити помещения, освен за целите на хранително-вкусовата промишленост, като идеята бе да се ограничи разпространението в нощните клубове.

Тези забрани обаче остават на хартия, защото контролът не работи. Ученици си поръчват райски газ на определени телефони, така както се поръчва и дрога. Доставчиците им носят флаконите в рамките на 20-ина минути. Сайтовете пък само са сложили предупреждение, че райски газ не се продава на лица под 18 г. Това обаче реално не е пречка непълнолетни да се снабдят с флакони по един или друг начин. Интернет магазините дори имат опция поръчаните флакони да се доставят в офис или автомат на една от големите куриерски фирми. Репортер на „Телеграф“ опита пробно да насочи поръчан флакон с райски газ към такъв автомат, но от сайта му се обадиха и му обясниха, че ще го доставят лично на посочен адрес до 20 минути срещу 5 лева такса по всяко време на денонощието.

Безконтролно

Контролът върху спазването на забраната за употреба на райски газ в нощни заведения е възложен на регионалните здравни инспекции, но мерките реално не работят. Причината е, че никой не може да докаже, че в един балон има точно райски газ, а не някакъв друг, например хелий. Единственият начин да бъдат пипнати нарушителите е проверяващите да хванат флакон на място и на него да пише, че съдържа диазотен оксид, което е научното наименование на райския газ. Вече обаче масово се употребяват неидентифицирани опаковки, така че глобите да бъдат избегнати.

Заради продължаващия проблем с употребата на райски газ сред младежите депутати от БСП излизат с инициатива това вещество да бъде приравнено на наркотиците. „От миналата година задавам въпроси към здравните министри относно употребата на райски газ и контрола върху нея. Първите ми въпроси бяха свързани с област Габрово – оказа се, че от над 200 проверки няма нито едно хванато нарушение в нощните заведения. След което попитах за цялата страна. И стана ясно, че от хиляди направени проверки има само девет констатирани нарушения“, каза пред „Телеграф“ депутатът от БСП Валери Митов.  Сега той е задал нов въпрос към здравния министър Христо Хинков дали райският газ може да се включи  в списъка на наркотичните вещества и по този начин свободната му продажба да бъде забранена, а разпространението му да се преследва по Наказателния кодекс.

Предложение

„Нашето предложение, което инициираме към министъра на здравеопазването, който е и председател на Националния съвет по наркотичните вещества, е райският газ да влезе в списък III – на рисковите вещества, по наредбата за реда на класифициране на растения и вещества като наркотични. По този начин на него ще се гледа като на наркотично вещество“, обясни Валери Митов. Той даде като пример Великобритания, където миналата година бе прието райският газ да влезе в техния списък на наркотичните вещества и разпространението му да се наказва с до 2 г. затвор. Ограничения за употребата на диазотен оксид има и в много други държави като Нидерландия, Франция, Дания и Ирландия.

„Ако включването му в списъка на наркотичните вещества е в противоречие с европейското законодателство, може би трябва да измислим друг вариант, но истината е, че трябва да направим всичко възможно да се спре употребата на райски газ“, заяви Валери Митов.

Води до припадъци и халюцинации

Райският газ е познат в медицината като упойка. При вдишване за забавление има ефект на лека дрога, като употребилият го се чувства развеселен за няколко секунди или минути. Често младежите се забавляват с него на партита, като използват много балони на вечер, което може да е много опасно. Може да се стигне до загуба на съзнание, халюцинации, парализи, а в някои случаи и до смърт. При вдишване райският газ измества кислорода от организма, което може да доведе до трайни физически увреждания и до дефицит на витамин B 12.Телеграф/София Симеонова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене