ПЪРВА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА КРАСИМИР РИЗОВ В СМОЛЯН

На 16 февруари т.г. от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК ще бъде открита първата самостоятелна изложба на Красимир Ризов – Рисунка, илюстрация, графика, живопис. Сбирката съдържа близо 100 творби, създадени от автора през последните 20 години. Това съобщи председателят на КДК Светозар Казанджиев.

Ризов е роден в Смолян. Три пъти кандидатства в НХА „Николай Павлович”, но не го приемат. Накрая завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност Изящни изкуства и художествено оформление на книгата. Биографията му е изключително любопитна – своего рода български вариант на „Мартин Идън” от Джек Лондон. Показва как целия живот може да се подчини и насочи за постигане на мечтата. Мечтата при Красимир Ризов е да стане художник.
При откриването на изложбата ще бъде представена и книгата му „Агушевите чифлици” (край с. Могилица) – възстановка в художествени илюстрации.

Нашият съгражданин се занимава със стоприборд и концеп дизайн и участва във филмови продукции като графичен дизайнер. Илюстрирал е множество заглавия на издателство ПАН. В момента работи към Студиото за визуални ефекти Ню Бояна студиос Уърлдуайд ФХ. Сторибордирал е десетки филми за компаниите Disney, Legendary, Lionsgate и др.
„Вдъхновението за създаване на всяка от творбите ми е любовта, носталгията, възторгът и болката по Смолян, по природните прелести около него, признава Красимир Ризов. Изложбата е откровение, сантиментално разкриване на моето вътрешно съзерцание и възпяване на тази мистична красота, докоснала сърцето ми.”

Експозицията може да се види от смолянчани и гостите на града до края на м февруари. Заповядайте, заслужава си!
КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене