Денков: Най-лесно може да се направи ротация, ако стана външен министър

Министър-председателят Николай Денков отговаря на въпроси на живо, в излъчване от страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Повод за това е осмият месец от работата на редовното правителство, както и набелязването на най-важните приоритети, които предстоят до края на мандата.

На въпрос защо след ротацията иска да стане точно външен министър, той заяви, че така най-лесно може да се направи ротацията, без да има нужда от допълнителни промени. „С Мария Габриел обсъждаме варианти и когато има крайно решение, ще бъде чуто. Не може ротацията да бъде „ябълката на раздора“ и затова търсим решение“, посочи премиерът.

На следващо питане дали е готова оценката на министрите в кабинета и ясно ли е колко от тях ще бъдат смени, Денков отговори, че се очаква другата седмица да стане ясно къде точно се очакват смени. „Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са избрани, след като са получили одобрението и на двете страни от партийните лидери. Сега ще бъде след моето и одобрението на Мария Габриел. Ако не се справят трябва да си отидат по професионални причини, а не защото една или друга партия не ги харесва“, допълни той.

ГЕРБ заблуждава публиката, че те нямат никакво отношение към състава на Министерския съвет и областните управи. Това не е така. Още, когато се съставяше този кабинет, ние сме обсъждали с техните лидери кои са възможните лица и тогава бяха давани предложения от различни хора. Част от министрите в сегашния кабинет са предложени от Мария Габриел“, каза още Денков.

Президентът нарече министрите пешки, лидерът а ГЕРБ Бойко Борисов ги оприличи на други шахматни фигури. Един от въпросите на гражданите гласеше „на кого са пешки вашите министри, г-н премиер“. На този въпросът премиерът заяви: „Не са пешки на никого. Един министър има огромна власт – с правомощията, които има, с назначенията, които може да прави, и поради това трябва да се отнасяме и с уважение към тези хора. Да се говори с пренебрежение към министрите, меко казано не съответства на институциите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя и никога не съм се чувствал пешка на никого.

Относно мигрантите, Денков заяви: „Ние приемаме някаква бройка, но също така връщаме някаква бройка. И тази динамика не е довела до някакви сериозни проблеми за България. Бройките са между няколко десетки до няколко стотици през годините. За Австрия – миналата година са били приети 113 човека. В началото на тази година сме върнали повече хора, отколкото сме приели. Темата се използва от опозицията, за да плаши и заблуждава хората“.

Той коментира и темата за регулаторите. „Дискусията за регулаторите се ускори. Партийните лидери обсъждат правилата за попълване на регулаторните органи. Аз смятам за правилно да се действа, така както аз действах с министрите. Всеки да има право да предложи – всяка партия в Народното събрание – отворен ход на номинации, публична дискусия и гласуване в Народното събрание“, подчерта Денков.

На въпрос има ли напредък в преговорите за приемането на България в Шенген и по суша, премиерът посочи, че в момента с Австрия не се водят преговори. „В момента това, което обсъждаме с Европейската комисия, е какви да бъдат следващите стъпки. Единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат това решение. България има подкрепа от всички останали държави“.

На друго питане относно борбата с корупцията Денков заяви: „Не сме спрели да се борим с корупция и успяхме да посвършим доста работа в рамките на това, което може да направи едно правителство. За да се докаже, че един човек е корумпиран, трябва да си свърши работа следствието, прокуратурата и накрая всичко да завърши с присъда в независимия съд“.

По отношение на еврозоната премиерът отбеляза, че ние сме отличници по три от четирите показатели за еврозоната – отличници по дълг спрямо БВП, валутен курс и дефицит, но не и по инфлация, която премиерът определи като привнесен проблем.

За новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ премиерът каза, че до края на март тази година очакваме да имаме първа оценка от „Уестингхаус“ за цена и ще се тръгне към подготовката на инженерния проект, който ще бъде готов в средата на 2025 г. Тогава ще бъде подписан окончателният договор с цена и строител. Строителството ще започне във втората половина на 2025 и ще продължи до 2033 г., каза Денков.

https://www.vbox7.com/play:25d6f4d28b

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене