Манолова: Управляващите ни „демократи“ са като режима в Северна Корея

„ППДБ посягат и на малкото медии, неподчинени на сглобката. Със законови промени искат да борят като дават възможност на КРС и Министерството на електронното управление да затварят неудобните сайтове, които не следват линията на властта. Това заявява в своя позиция лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова по повод публикувания за обсъждане законопроект за изменение на Закона за електронните съобщения, с който се предлагат драконовски мерки срещу „незаконното съдържание и онлайн дезинформацията“, включващи възможност включително за затваряне на сайтове заради публикувана в тях дезинформация. Според Манолова е притеснително, че в законопроекта няма определение на термина „онлайн дезинформация“, което по думите ѝ отвързва ръцете на контролните органи за пълен произвол.

„Дори Борисов с мракобесието си не си е позволявал такъв закон. Но ако тогава действаха такива текстове, можем да предполагаме, че новини като тези за къщата в Барселона, за чекмеджетата и кюлчетата щяха да са дезинформация и да се затварят сайтове заради разпространението й. Сделките с оръжие за НеУкрайна на Нинова или далаверите с газа на Четворната коалиция също щяха да са дезинформация.“ – допълва лидерът на Изправи се.БГ в публикация в социалната мрежа фейсбук.

Тя припомня, че заедно с граждананската си платформа винаги са били за свободни и независими медии без лъжи и дезинформация, като съобщава, че и предната седмица е спечелила едно от делата си срещу кафява медия за „клеветите и помията“ по нейн адрес, но по думите ѝ това не означава, че искат да се затвори, който и да е сайт със закон.
Припомняме, че в началото на 2021г. Мая Манолова заведе 5 дела за клевета срещу сайта ПИК и Антон Тодоров за разпространяване на редица лъжи и клевети по нейн адрес. Делата продължават да текат на редица инстанции като от Изправи се.БГ съобщават, че вече има решения по повечето от делата на първа инстанция, осъждащи интернет сайта.
„Дезинформацията се бори не с цензура, а в съда. В противен случай управляващите тук „демократи“ с нищо не са по-добри от режима в Беларус или Северна Корея…“, завършва позицията си Манолова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене