С конкурс за най-добро домашно червено вино и ритуал по зарязване на лозята в Петрич отбелязаха празника на лозарите и винарите

С конкурс за най-добро домашно червено вино и ритуал по зарязване на лозята в Петрич отбелязаха празника на лозарите и винарите. Празникът е традиционен за общината и се чества повече от 20 години.

За конкурса няма ограничение за сортовете вина, нито дали те са букет, или само от един вид. Единствено условие е да участват млади червени вина от реколта 2023 г. Председателят на Регионалната лозаро-винарска камара Коста Костов и Марияна Парапанова -технолог във винарска изба оценяваха вината. В тазгодишния конкурс са получени около 20 проби от различни сортове, като двамата определиха вината като много добри.

Оценяваме по системата на винарската промишленост, с точкова система за първите трима. За първи път даваме сертификат от Регионалната лозаро-винарска камара, каза Костов. Според него технологията на домашното вино се подобрява. От всички проби, само една имаше, която не беше добра, но ние сме оценили първите шест, уточни той.

Парапанова посочи, че най-важното за добро вино е хубава суровина, то да се прави с любов и да се спазва технологията.

Костов допълни, че в конкурса оценяват виното по начин, по който се оценяват вината за вътрешния и външния пазар.

В програмата за празника беше предвидена и музикална част, подготвена от Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“. Отец Ангел извърши водосвет за здраве, а след това се състоя и ритуал по зарязване на лозята. Заместник-кметът Борислав Коларов пожела на присъстващите любители винари да са силни лозята, а годината да бъде плодотворна и благодатна.

Семейството на Теодора и Кирил Бузови спечелиха първото място в конкурса със своето домашно червено вино. Бузов разказа, че отглеждат лозе от години. Купили са масива от възрастна жена, а съпругът отрязал лозето на около 75% и го облагородил с цел да направи повече сортове, които да привнасят в бъдещото вино. Единият сорт да дава плътност, а другият багрилни вещества и аромати, разказа той. След няколко години труд, нещата се увенчават с успех и това не е първата награда за семейното вино, допълни Бузов.

По думите му виното е като млякото. За да се получи качествено, първо иска чистота на продукцията, на съдовете, на докосването, място на отлежаване, влажност, топлина, слънце. Всички тези неща влияят на бъдещото вино, каза още Бузов.

Денят на лозаря (Трифон Зарезан) се отбелязва от 1962 г. като празник на лозарите в деня на св. мъченик Трифон, който тогава се чества от Българската православна църква на 14 февруари, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари по стар стил, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене