КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ ПОСТАВИ ПРЕД МИНИСТЪР ЦЕКОВ ПРОБЛЕМА СЪС СВЛАЧИЩЕТО В РАЙОНА НА СМОЛЯНСКИТЕ ЕЗЕРА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе на работно посещение в Смолян. В областната управа той се срещна с кметовете от областта и народните представители. Кметът Николай Мелемов постави два въпроса на министър Цеков.

Преди две години МРРБ финансира едно проучване в района на Смолянските езера. Според експерти там се намира най-голямото свлачище в България. То обхваща района от Смолянски езера до града. Този проблем касае стотици частни имоти на хора, които не могат нищо да правят в имотите си, защото не са включени към канализация и не се разрешават строителни дейности, посочи Мелемов. Хората направиха и подписка с искане да се реши този проблем, а законодателно решение няма. МРРБ финансира едно проучване за около 100 хиляди лв, направиха се сондажи, има някакви заключения, но не е завършена разработката като истинско проучване, за да може да се даде решение на проблема, обясни кметът на Смолян.
Това е сериозна тема, която иска експертен разговор с експерти от МРРБ. Поемам ангажимент за такъв разговор. Проблемът със свлачищните зони е повсеместен. Да си призная геозащитната дейност доста е пренебрегната от държавата , отговори министър Цеков.

Вторият проблем, който постави Мелемов е свързан със светофара в Смолян. Това ни е най-голямата „язва“ на републиканската пътна мрежа, обясни градоначалникът. Светофарът затапва движението. Кметът припомни, че има изготвен проект за кръгово кръстовище, но после не знае защо е отменен. Мелемов поиска от министър Цеков да бъде включен в програмата на МРРБ и този обект.
Не мога да поема ангажимент, че този обект ще влезне в тазгодишната програма, но се ангажирам за проверка на този обект и ако има възможност да пренасочим средства от другаде, отговори министър Цеков.

Регионалният министър коментира и темата със санирането на жилищни блокове със средства от ПВУ. Той обясни, че до края на месеца се подават заявления по втория етап на програмата. Към момента са подадени проекти за над 20 млн. лв. Цеков увери кметовете, че се търси вариант за насочване на допълнителни средства от ЕС към програмата, както и разработването на държавна гаранционна програма, която да подпомогне гражданите. До лятото ще бъде предложен вариант как програмата да продължи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене