Български и гръцки фермери организират съвместен протест на ГКПП Кулата-Промахон

Най-вероятно в сряда, българските и гръцките фермери ще проведат съвместен протест на граничен пункт „Кулата – Промахон“. Все още не е ясен точния час, съобщи за Радио Благоевград Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите и бивш заместник-министър в земеделското министерство в предишното служебно правителство. Ръководената от него асоциация и още 25 земеделски организации „замразиха“ членството си в Българската аграрна камара, която участваше в преговорите с властта за удовлетворяване исканията на протестиращите фермери. Днес се очаква да бъде подписан документът, който бе одобрен на проведените няколко съвместни срещи. Според Тодор Джиков, има сериозни разминавания във вижданията за политиките в България, както и по отношение интересите на българските земеделски производители в Европа. Това са част от причините за продължаващото разединения в аграрния сектор.

„Исканията на картофопроизводителите, които съставляват 5% от около 60 хиляди земеделски производители в страната, остават игнорирани в споразумението, изготвено от Българска аграрна камара. Игнорирани са производителите на лозя и вино, които съставляват също около 5% от стопаните. Игнорирани са 50% от земеделските производители, които продължават да стачкуват – животновъди, зърнопроизводители и други. Извадени от подпомагане са и производителите на черупкови плодове, но най-важното нещо е – отказаната пълна ревизия на Стратегическия план. За нас, фокусът на Стратегическия план трябва да бъде в подкрепа на малките и средните земеделски производители, които са най-ощетени и които са по улиците“, допълни браншовикът.

Протестиращите земеделци настояват за промяна на политиките в планинските и полупланинските региони. Оказва се, че картофопроизводителите, които са около 80 % сертифицирани в тези райони, са едни от най-губещите в момента. Никъде в споразумението не става въпрос и за огромния натиск в търговските вериги.

„Тези ниски изкупни цени, на които ни изкупуват продукцията, а в същото време, с огромна надценка я предлагат на българския потребител, тоест, тук губим ние производителите и естествено, потребителя“, коментира още Тодор Джиков.

Подобни са исканията и на гръцките производителите – ниските изкупни цени и монополният натиск на веригите. Затова се организира съвместен протест, който ще се проведе в следващите дни. До края на седмицата предстоят още протести, както и срещи с политическите лидери и с представители на политическите партии в Народното събрание, където може да се направи законодателната промяна.

„Искам да попитам и министър Вътев – не трябва ли да направи среща с всички земеделски производители“, допълни председателят на асоциацията на картофопроизводителите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене