Благоевград отбеляза 146 години от Първото освобождение на Горна Джумая от османско робство

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 146 години от Първото освобождение на Горна Джумая от османско робство.

Церемонията се състоя пред паметните знаци на Иван Павлович Орлински, генерал Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на църквата „Въведение Богородично“.

В знак на признателност към загиналите за Свободата глава склониха Ася Иванова, заместник-кмет по административно-правно обслужване, обществени поръчки, финанси и управление на собствеността, Крум Аргиров, заместник-областен управител на Благоевград, полк. Кирил Спаневиков, командир на 3-то бригадно командване, представители на културни и образователни институции, на политически партии, общественици и граждани.

Отец Андон Шавулев, отец Петър Стефанов, отец Светослав Кючуков и дякон Григорий отслужиха заупокойна молитва.

В протокола участие взеха представители на 3-то бригадно командване и РК „Традиция“, а д-р Елена Чалгънова от Регионален исторически музей припомни исторически факти за първите месеци свобода в Горна Джумая.

В историята си Горна Джумая (днешен Благоевград) има две освобождения от османско робство.

Първото от тях е на 12 февруари 1878 година, но жителите на града се радват на свободата за кратко. По силата на решенията на Берлинския конгрес част от освободените български територии отново са върнати в пределите на османската империя.

Второто освобождение на Горна Джумая става факт 34 години по-късно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене