Искаш саниране, ако първо осигуриш 20%

Общини искат от съседи, които кандидатстват за саниране, предварително да осигурят 20 на сто от необходимата сума по проекта – още при подаване на документите, независимо дали впоследствие ще бъдат одобрени за финансиране за енергийна ефективност или не. Това е само една от причините, поради които представители на етажни собствености, а и на общини, се жалват на омбудсмана Диана Ковачева. За проблемите при прилагането на програмите за саниране омбудсманът алармира с писмо до министрите на регионалното развитие Андрей Цеков, на енергетиката Румен Радев и на финансите Асен Василев, както и до изпълнителния директор на Агенцията по устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев.

Жалбите на сдружения на етажни собствености свидетелстват за нееднозначен подход на общините по въпроса дали изискуемите пари за самоучастие при санирането в размер на 20 на сто трябва да бъдат налични още при кандидатстване или чак при евентуално одобрение на проекта, разяснява Ковачева. Хората недоумяват защо трябва да събират тези суми предварително и да представят доказателство, че са го направили, след като може впоследствие проектът за тяхната сграда да бъде отхвърлен. Подобни жалби до омбудсмана има от Плевен, Пазарджик и Благоевград.

Масово хората се жалват и че не са одобрени по първия етап на програмата, който беше за 100% безплатно финансиране, като твърдят, че класираните проекти са избирани дискриминационно. “Гражданското недоволство е масово и засяга широк кръг проблеми – от самото конструиране на процедурата и начина на разгласяването є, до прилагането на всеки един от етапите и обявяването на резултатите от класирането”, пише омбудсманът.

Според гражданите има и редица нарушения при оценяване на проектите за саниране. Например класирани са ниски сгради с по-малко обитатели и по-добра енергийна ефективност или отделни входове на блокове за сметка на по-големи и нуждаещи се сгради. Без основание е увеличавана количествената сметка на необходимите мерки за постигане на енергийна ефективност от страна на общините, с което съответните сгради са загубили шанс за класиране, класирани са проекти без направено енергийно обследване, което е задължително изискване за кандидатстване.

При омбудсмана са получени и оплаквания за несправедливо разпределение на средствата между регионите в страната, между общините и между проектите в отделни общини, което оставя най-нуждаещите се от енергийно обновяване жилищни сгради извън кръга на одобрените предложения.

От етажните собствености настояват за проверка на сертификатите от енергийното обследване, преразглеждане на списъците с класираните проекти за 100% безплатно саниране и възстановяване на разходите във връзка с участието в процедурата на собствениците, които не са класирани, предвид заблуждаващата информационна кампания, че пари ще има за всички. Настояват и за осигуряване от държавата на допълнителен кредитен ресурс за самоучастие в следващия етап, при който вече е нужно собствениците да осигурят 20 на сто от необходимата сума по проектите.

От класацията в първия етап, който е единствен със 100% безплатно саниране, се оплаква и сдружение от 14 общини. Местните власти настояват за прозрачност и достъп до информация за класирането на всяка сграда в страната, за осигуряване на безвъзмездно финансиране за всички сгради, които са в резервния списък, за създаване на действаща програма с грантово ф

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене