Над 80 учени, докторанти и млади изследователи от 15 държави участваха в 104-та международна научна конференция по алгебра в ЮЗУ „Неофит Рилски“

В Университетския център „Бачиново“ бе открита 104-та международна научна конференция по алгебра (ААА104), организирана от Катедрата по математика към Природо-математическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Във форума участваха над 80 изявени учени в областта на алгебрата, докторанти и млади изследователи от 15 държави и четири континента.

Поредицата от научни конференции „AAA – Arbeitstagung Allgemeine Algebra – Workshops on General Algebra“ е основана през 1971 г. в Дармщат, Германия. Оттогава са се състояли 103 конференции, организирани в Германия, Австрия, Чехия, Полша, Сърбия, Швейцария, Унгария, Словакия, Финландия, Люксембург, Италия и Естония, като за първи път се провежда в България. Тя е съфинансирана от Фонд „Научни изследвания“ по проект КП-06-МНФ/30.

Конференцията беше открита от ръководителя на Катедра „Математика“ в Югозападния университет доц. д-р Илинка Димитрова.

От името на ректорското ръководство приветствие към участниците поднесе заместник-ректорът по научноизследователската дейност и докторантското развитие доц. д-р Петрана Стойкова.

С думи на благодарност към организаторите и участниците се обърна и проф.  Ерхард Айхингер от Университета „Йоханес Кеплер“ в Линц, Австрия, който е координатор на поредицата конференции от 2013 г. Той разказа повече за историята и целите на международния форум.

Работата на конференцията започна с пленарни доклади, изнесени от акад. професор д.м.н. Веселин Дренски от Българска академия на науките, проф. д.м.н. Витор Фернандес от Университета НОВА в Лисабон, Португалия, проф. д.м.н. Хайрула Айък от Университета Чукурова в Адана, Турция, проф. д.м.н. Драган Машулович от Университета в Нови Сад, Сърбия и проф. д.м.н. Ерко Лехтонен от Университета Халифа в Абу Даби, Обединени арабски емирства.

Конференцията ще продължи до 11 февруари, като заседанията ще се провеждат в Университетския център „Бачиново“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене