ВАС за втори път връща на работа в НП „Рила“ гл. специалист И. Нешева, дирекцията осъдена да й плати 1200 лв. съдебни разноски

Кр. Андонов: Нямам представа къде ще я назначаваме, предишния път й предложих друга длъжност, тъй като нейната от 2 г. е закрита, но тя отказа

Четвърти съдебен състав за втори път възстанови на работа бившия главен експерт в НП „Рила“ Ирина Нешева-Гининска.

Първия път, след като бе уволнена от бившия директор на парка Владимир Милушев с мотив  съкращение на щата по ново щатно разписание, спуснато от МОСВ, през 2022 г., ВАС я възстанови на работа, но още същия ден тя получи нова заповед за уволнение от настоящия директор Красимир Андонов. И второто й отстраняване бе на база същото щатно разписание, в което длъжността „главен експерт” в дирекция „Административни, финансови и правни дейности“ вече не съществува. Нешева обжалва в съда и това си уволнение и завчера ВАС отново я възстанови на същата длъжност, позовавайки се на колегите си от предишното дело, според които в новото длъжностно разписание от 10.05.2022 г. длъжността й продължава да съществува, но в Специализирана администрация Дирекция „Биоразнообразие, контрол и охрана“.

Според последния съдебен състав на практика сегашният директор на парка, който е издал заповед за съкращение със същите основания като предшественика си, не се е съобразил с влязло в сила съдебно решение.

Освен че трябва за втори път да бъде възстановена на длъжност „главен експерт” в дирекция „Административни, финансови и правни дейности“, Нешева трябва да получи от дирекцията на парка и 1200 лв. за разноски по касационното производство.

Красимир Андонов разбра вчера от репортер на „Струма” за съдебното решение на ВАС, което е без право на обжалване, и призна, че няма представа на каква точно длъжност Нешева ще се върне в дирекцията. „Още повече, че миналия път аз й предложих друга длъжност, тъй като нейната вече не съществува, но тя отказа“, уточни Кр. Андонов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене