Психолози категорични: Не правете това пред детето си, ще го съсипете

Има неща, които децата никога не трябва да виждат или чуват, заявяват специалистите

Във всяко семейство има кавги, а понякога и бурни скандали, но крехката детска психика не винаги е в състояние да „смила“ събитията.

Когато родителите се карат, използват нецензурни думи и говорят на висок тон, светът на детето се разделя на две части и то се оказва заклещено между тях. Това предизвиква силно вътрешно напрежение, в резултат на което то може да развие фобии, кошмари и психически разстройства.

Лекари: Никога в снега не разрешавайте на децата да правят тези неща! А родителите да не си позволяват да…

Освен това, наблюдавайки родители, които не могат спокойно да се споразумеят по време на кавга, детето научава, че ако има някакви разногласия, винаги трябва да се крещи, да проявява агресия и открито да се влиза в конфликт.

Между другото, скандалите между възрастните не са единственото нещо, което не трябва да се случва пред детските очи.

Ето кои други неща, според психолозите, малчуганите не бива да виждат и чуват никога:

Разговор на висок тон

Детето не трябва да се страхува от родителите си, затова и при общуването с него е допустимо само взаимно уважение и спокоен тон.

Ако стане свидетел на конфликт и разговор на висок тон, по-добре е внимателно да го отстраните, да го отведете в друга стая, да го включите в игра, а след това да се справите със ситуацията насаме с опонента си.

Разбира се, ако малчуганът е зад стената и започнете да крещите, той пак ще ви чуе, затова опитайте да продължите разговора спокойно.

В зависимост от това колко често детето наблюдава конфронтацията между родителите си, то ще развие обичаен модел на поведение. Това ще се превърне в реакция, в рамките на която е най-безопасно да съществува.

Между другото, диапазонът от реакции е доста широк: детето може да се оттегли, да се затвори в себе си, да изпадне в паника и да прояви агресия.

Използване на ругатни и обидни думи

Ругатните и обидите са недопустими. Децата поглъщат информацията като гъба. Те разчитат поведението на значимите за тях възрастни и впоследствие го смятат за правилно.

Спрете да критикувате детето си, ще съсипете бъдещето му

Затова, дори ако в момента преливате от негативни емоции, опитайте да се сдържате и да не давате лош пример на рожбата си, която може не само да обогати речника си с неправилни думи, но и да се травмира дълбоко.

Въвличане на детето в скандала

Фрази като: „А майка ти…“ или „Баща ти първи започна…“ са строго забранени при общуване с дете. Изключително важно е също така и да не питате наследника си за мнение кой родител е прав и кой – не. Той обича мама и татко еднакво и не трябва да го принуждавате да прави избор!

След неприятен инцидент опитайте да поговорите с него за чувствата си, особено ако е станал свидетел на конфликта. Обяснете му, че кавгите се случват в живота на всеки, но те не са нещо фатално.

Физическо насилие

Насилието в една връзка по принцип е недопустимо, но ако детето види как мама и татко дори леко се удрят един друг в пристъп на гняв, тогава ситуацията ще придобие още по-негативен оттенък.

Последствията от нещо подобно могат да бъдат необратими. Детето може да се затвори в себе си, да спре да говори с другите, да започне страда от фобии, а в бъдеще да реши, че физическото насилие е единственото възможно решение на конфликта.

Обсъждане на детето в негово присъствие

Общуването с детето може да бъде трудно, но трябва да се случва.

6 неща, които всеки родител на момиченце трябва да знае

Обсъждането на неговото поведение, характер или други лични аспекти с някого навън и особено в негово присъствие е недопустимо. По този начин може не само да загубите авторитета и доверието му, но и да го „наградите“ с редица комплекси.

Ако е възникнала неприятна ситуация и сте недоволни от поведението на наследника си, не го споделяйте с всеки срещнат, а говорете за това лично с него.

В такъв момент също така е важно да говорите със спокоен тон и да обръщате внимание не само на негативното поведение, но и на положителните аспекти, като отбелязвате силните страни на детето. Така няма да подкопаете авторитета си, а то ще научи урока много по-добре. /jenata.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене