Полицейски служител от Смолян представи първата си книга

Служителят на Районното управление на МВР в Смолян инспектор Добрина Ангелиева представи дебютната си книга пред своите съграждани.

Книгата е сборник от разкази, повечето от които Ангелиева е написала през последните четири години. Разказите са в три раздела – хорър (разказ на ужасите), магически реализъм, хумор и сатира.

„Много се вълнувам, това е моята първа книга – една сбъдната мечта. А това, че представянето ѝ е в моя роден град Смолян – е още по-вълнуващо“, каза авторката пред гостите в Народно читалище „Орфееви гори“. „Кръстихме книгата „Една специална библиотека“, защото в нея всеки може да намери нещо за себе си, в което да се припознае“, разказа Ангелиева.

Според статистиката на издателството на книгата – „Библиотека България“, сборникът се е превърнал в една от най-продаваните книги за 2023 година.

Сборникът „Една специална библиотека“ е първата книга на Добрина Ангелиева, макар да пише от малка. „Прописах, след като прочетох „Ян Бибиян“ на Елин Пелин – бях много впечатлена. И тогава реших, че и аз ще пиша книга. Взех една тетрадка и започнах да разказвам за мой, измислен свят. В гимназията се захванах по-сериозно и продължих като студентка. А първият ми истински разказ се роди в чакалнята на Народната библиотека „Иван Вазов“. Беше хорър, защото съм фен на Стивън Кинг“, разказа Добрина Ангелиева. За нея писането е едно изключително, силно изживяване, което я пренася в друг свят. Някой път тя е провокирана от даден човек, друг път – от казано изречение, а трети – от някаква нелепа на пръв поглед ситуация.

На представянето на дебютния сборник присъства и редакторът на книгата Ива Спиридонова. Тя сподели, че Добрина Ангелиева е била един от лауреатите на техния национален конкурс за литература през 2020 г. и е спечелила второ място. „След като нейният разказ влезе в наш сборник и публикувахме, решихме да я поканим и направим заедно книга“, каза Спиридонова. Тя допълни, че авторката е прекрасен разказвач и в разказите ѝ всеки може да намери това, което го вълнува.

Художник на илюстрациите на „Една специална библиотека“ е дъщерята на Добрина Ангелиева – Елица Димитрова, която освен художник е и много добър музикант. Тя не скри радостта и гордостта си от дебюта на своята майка. „Това е първата книга на майка ми, която чакам още от дете. Щастлива съм, че вече е възможно повече хора да достигнат до нейния талант“, каза Елица.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене