Ибраим Зайденов от с. Абланица номиниран за съпредседател на младежкото ДПС

Двама съпредседатели ще застанат най-вероятно начело на Младежкото ДПС в събота. Тогава ще се проведе Националната конференция, която ще избере нов лидер, след като досегашният Сезгин Мехмед подаде оставка след Мустафа Карадайъ миналия ноември. Временен шеф е синът на бившия земеделски министър Нихат Кабил – Танер.

Споделеното лидерство бе препоръчано като формула за управление на ДПС от почетния председател Ахмед Доган. На 3 януари в обръщение той предложи начело на партията да застанат Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. И обясни, че търси баланс между старото и новото в ДПС, защото тя е “напът да се превърне в корпоративна платена партийна организация”.

Публично Доган не е издавал препоръка за съпредседателство и за Младежкото ДПС, но явно там са решили да възприемат същия модел.

До момента са ясни поне четири имена на претенденти да оглавят организацията, като първите двама се кандидатират заедно – Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов. Другите са Адем Чакалов и Рахим Юмерефенди.

Членове на МДПС били развълнувани от това, че има повече кандидати. Конкуренция имаше и при избора на досегашния шеф Сезгин Мехмед през 2020 г.

Фаворит засега изглежда тандемът Юсеинов и Зайденов, тъй като зад общата им кандидатура вече застанаха шест от структурите – в Хасково, Силистра, Търговище, Кюстендил, Благоевград и Смолян. И двамата са завършили УНСС и членуват в партията от 2010 г.

31-годишният Танзер Юсеинов от Търговище сега е зам.-шеф на МДПС. Завършил е финанси и международни икономически отношения. 4 г. е бил секретар на младежите в София и на международния екип на МДПС.

Ибраим Зайденов е на 32 г., от благоевградското село Абланица. Завършил е финанси и счетоводство и контрол. От 5 г. има своя счетоводна къща в Благоевград, където два мандата е бил председател на младежите, а отскоро – на областния съвет на партията.

Адем Чакалов е член на Централния оперативен съвет на МДПС и е родом от Разград. Рахим Юмерефенди е новоизбраният шеф на софийската организация, но е роден в кърджалийското с. Безводно.

Не всички структури обаче издигат кандидатури по новия модел. В Разград например са излъчили трима – Юсеинов, Чакалов и Юмерефенди.

Още не е ясно решението на останалите структури, включително и на тази в най-силния район на ДПС – Кърджали.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене