Общински съветници от Смолян с декларация срещу създаването на общински културен център

Общинските съветници от „Продължаваме Промяната Демократична България“-Смолян разпространиха декларация, в която заявяват, че са срещу внесената от кмет на Смолян Николай Мелемов докладна записка с предложение за създаване на общински културен център, който ще се помещава в сградата на театъра в града. Това съобщава съветникът от коалицията Михаил Тодоров. Предложението ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на Общински съвет на 9 февруари.

„Изказвам своето безпокойство и това на общинските съветници от „Продължаваме Промяната Демократична България“-Смолян от така предложеното създаване на общински културен център-ОКЦ и изразяваме своята загриженост за съдбата на единствената държавна културна институция в община Смолян – РДТ „Николай Хайтов“, както и за тази на читалищата и другите културни институции в града, ако такъв общински център бъде създаден“, посочва Тодоров в изпратената декларация.

Той припомня, че идеята за създаването на общински културен център не е нова и опит за създаване на такъв е правен през 2021 г., като това предизвика сериозно напрежение в средите на културните дейци и срещна съпротивата на артистите от РДТ и театралната гилдия чрез своите организации. „Имаме основание за тревога, че благовидното и на пръв поглед добронамерено желание за откриване на ОКЦ може да доведе до унищожаване на РДТ-„Николай Хайтов“ като следствие на съществуването на една паралелна и силно централизирана структура, която ще развива сходна дейност и ще се яви като конкурент на държавния театър“, изразява безпокойството си Тодоров.

Междувременно от името на актьорски състав на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“, Смолян, както и Съюзна организация към театъра организират на 7 февруари от 18:00ч в Зала 2 на РДТ отворена дискусия с представители и директори на културните институции по повод внесена докладна записка за предстоящата сесия на Общински съвет-Смолян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене