Творби от конкурс за най-голяма мартеница ще украсят центъра на Петрич

Творби от конкурс за най-голяма мартеница ще украсят центъра на Петрич. Конкурсът съществува повече от 10 години, като всяка следваща интересът към него се повишава. През миналата година журито е оценявало над 100 творби. Няма ограничения във възрастта или в използваната техника, нито дали мартениците ще бъдат колективно или индивидуално изработени. Единствено трябва да бъдат не по-малки от 45 сантиметра. Творбите трябва да бъдат предадени до 22 февруари, а награждаването ще се състои на 29, каза за БТА директорът на Общински детски комплекс в Петрич Станка Иванова. Мартениците ще могат да бъдат и закупени, като събраната сумата ще бъде за благотворителност, допълни тя.

Иванова обясни, че последните години получават много красиви творби от цели класове или групи от детски градини. След конкурса, мартениците се превръщат в украса в двора на Младежкия дом и в центъра на южния град. Тази година имаме намерение, ако достигнем миналогодишните бройки или надвишим, да украсим и в градския парк, за да могат повече хора да видят какво изработват децата ни в клас и в детската градина, и колко много деца пазят и съхраняват традицията свързана с баба Марта, каза директорът.

Тя обясни, че целта на конкурса е да се наблегне на Пижо и Пенда, но може да участват и други идеи, от гледна точка на макет и украшения.

Директорът посочи, че има ученици, които работят с голям интерес и правят мартеници с размери между два и три метра. Такъв пример са децата от Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в село Първомай с госпожа Тимова, допълни тя. Мартеници пристигат и от детски градини от Благоевград, както и от областта, каза Иванова.

На 29 февруари, когато ще бъде награждаването, в Младежкия дом в Петрич, ще дойде Баба Марта, която лично ще награди децата, каза Иванова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене