Нов Църковен скандал! ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИТЕ…

ArhimDionisij

До

Негово Светейшество Неофит

Патриарх Български
и Митрополит Софийски – Председател на Светия Синод

 

До

Техни Високопреосвещенства –

Членовете на Св. Синод

ПЕТИЦИЯ

Против епископската хиротония на архим. Дионисий Мишев

 

С ПИСМОТО СИ ПРИЗОВАВАМЕ БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА СВЕТИЯ СИНОД ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТ СВОЕТО РЕШЕНИЕ ОТ 28.11.2014 Г. ОТНОСНО ХИРОТОНИЯТА НА АРХИМАНДРИТ ДИОНИСИЙ И ДА ОТСТРАНЯТ ТОЗИ ДУХОВНИК ОТ ВСЯКАКВИ ОТГОВОРНИ ПОСТОВЕ И СЛУЖЕНИЯ ЗАРАДИ НЕГОВОТО АНТИЦЪРКОВНО ПОВЕДЕНИЕ.

НАШИЯТ ОТГОВОР НА РЕШЕНИЕТО НА СВЕТИЯ СИНОД  Е :
АРХИМАНДРИТ ДИОНИСИЙ Е НЕДОСТОЕН ЗА ЕПИСКОПСКИ САН!

Ваше Светейшество, не бива повече да позволяваме дрехата на светата ни Църква да бъде разкъсвана от недостойни служители. Настояваме заедно с Високопреосвещените синодални архиереи да се вслушате в нашия глас и да преразгледате решението си за епископската хиротония, както и въобще въпроса за мястото на архим. Дионисий Мишев в структурите на църковната администрация.

Православната църква в България бе достатъчно силно наранена през последните няколко десетилетия от множество вредоносни въздействия  върху нейното единство и последствията от това още дълго ще смущават нейния живот. Нека не прибавяме нови рани в тялото й. Нека  мястото на архипастири  и високи административни длъжности в БПЦ да бъде заемано от истински достойни клирици, които ще могат да съдействат тя да пребъдва в истина и чистота.

Заявяваме ясно и открито:

архимандрит Дионисий е недостоен за епископски сан!

Не сме съгласни с тази хиротония, защото :

  1. Архимандрит Дионисий не е преминал през школата на манастирския монашески живот, който е основа за изграждане на добродетели у един висш духовник. Имаме всички основания да смятаме, че архим. Дионисий е с амбиции за лично издигане в църковната йерархия с цената на всичко.
  2. Той е един от основните участници и вдъхновители на злополучните и причиняващи скръб на всяко православно сърце производства на „архонти“ от 2004 г. насам, което представлява открито несъобразяване с православните догмати и църковни канони. За проявата на хладен цинизъм и интригантски дух, с които йеромонах (тогава) Дионисий се впуска в тези неподобаващи действия, свидетелства ясно собственоръчно написаното от него писмо до Тивериополския епископ Тихон от 25.11.2004 г., оповестено по-късно от медиите.
  3. Възползвайки се от въздигането си в архимандритски сан, той си позволи извършването на съвършено недопустими за православен духовник действия. На 28 юни 2009 г. в храм „Св. Димитър“ в Силистра с пълно свещеническо облачение той „посвети“ в „благородно рицарство“ шестима „кръстоносци от нов тип“, присъединявайки към „Ордена на рицарите от Assisi Pax“ първите български членове и то в съслужение с униатски свещеник!

 

През февруари 2011 г. в Асизи архим. Дионисий „възведе“ в степента „екзарх на архонтите в Асизи“ католически свещеник!

Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства,

Православният народ няма да възгласи „Достоен”, защото искрено сме убедени, че не е така. Ние, вярващите, очакваме от вас да бъдете достойни духовни водачи в Христовата Църква, която Сам Господ изкупи с честната си кръв.

 

  1. Отворено писмо до Негово Светейшество Бъгарския Патриарх Неофит и до членовете на Св. Синод на БПЦ

Пълният текст на писмото може да се прочете тук:

http://tinyurl.com/nxhjdxu

ПЕТИЦИЯТА ТУК

цсцс

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене