Със зарязване на лозята и прогонване на зли духове вчера в с. Делчево празнуваха Трифон Зарезан

Деветнадесетото издание на „Празник на виното“ в село Делчево, община Гоце Делчев, започна вчера с ритуалното зарязване на лозята, както повялява народната традиция посветена на св. Трифон Зарезан. Свещенослужител на Неврокопската митрополия освети и благослови ритуала. Ритуалът и празникът в селото Делчев по традиция се споделя и с гости от съседните общини Като Неврокопи и Просочани, Република Гърция. Така беше и тази година.

Заедно с кмета на община Гоце Делчев и народният представител Богдан Боцев, да зарежат лозята в землището на Делчево се включиха и кметовете на общините Просочани, Теодорос Анастасидиос, кметът на община Като Неврокопи, Лефтерос Тамбуридис и председателят на Сдружението на производителите на донашно вино и ракия от район Драма, Атанасиос Кирцис. Бдителни ловци откриха и прогониха на далече баба меца за да не прави повече пакости по лозята на Делчево.

Празникът продължи на селския мегдан, където страховити кукери от с. Мосомище с мистичния звън на огромни чанове прогониха злите духове, болести и лошотии от неврокопско което според народното поверие гарантира добро здраве на стопаните и богат урожай от лозята. Кмета Владимир Москов връчи специални грамоти на всички с особени заслуги за добрата организация на забележителния празник в Делчево. Обичани самодейни фолкорни групи от региона и София поддържаха високото настроение в празничния ден а кръшните хора на мегдана в Делчево продължиха до късния следобед. Традицията, поддържана от община Гоце Делчев напомня простата и вечна истина за виното, божественото питие, приятелството и добротата между хората.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене