Методи Байкушев: Чакаме финансиране на 42 мащабни проекта

Тази година Община Благоевград ще разполага с 45 милиона лева от собствени приходи. Българските общини системно страдат от дефицит на средства и това със сигурност е недостатъчна сума. Но ние трябва да се съобразим с реалната картина, както по отношение на приходите, така и в разходите. Така кметът Методи Байкушев коментира в ефира на Радио Благоевград финансовата рамка за 2024 година за областния център.

Той подчерта, че основният проблем е натрупаният огромен финансов дефицит в хазната. Това ще наложи допълнителни разплащания в размер на 20 милиона лева.

„В момента правим анализ кой е най-добрият начин да покрием тези разходи. За една голяма част ще търсим разсрочване или рефинансиране. Към момента изглежда неизбежно тегленето на нов дълг. Правим анализ заедно с Общинския съвет… От този дефицит вероятно ще разсрочим около 9 милиона, за останалите ще потърсим финансиране, не накуп, а дългосрочно, за да може минимално да се усеща в бюджета през годината. Но трябва да се възползваме от тази възможност, иначе ще бъдем изправени пред още по-трудни решения“, подчерта градоначалникът.

Общината очаква държавно финансиране на 42 мащабни инфраструктурни проекти. 25 от проектните предложения са свързани с цялостен ремонт и изграждане на нови улица, както и създаване на парк в квартал „Ален мак“ и реконструкция на парковото пространство в „Еленово“. Това ще подобри цялата градска среда.

В структурата на Общинска администрация ще бъде предвидена и длъжността „главен инженер“, който ще упражнява реален контрол как се харчат парите от проекти.

Методи Байкушев заяви, че тази година ще има повече средства за селата.

„Работим и по проблеми с водоснабдяването по селата, които се намират по десния бряг на река Струма. С ВиК изследваме възможността да удължим градския водопровод за тези населени места“, допълни той.

Байкушев бе категоричен, че големи фестивали в Благоевград ще се провеждат, но ще се търси ново финансово управление на подобни мащабни проекти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене