Кметът Апостол Апостолов: 40% от къщите не са декларирани и не плащат данъци, сред тях и на общинската съветничка Вера Качулска

Община Симитли планира да усвои над 63 милиона лева в инфраструктурни и социални проекти през 2024 г., от които 22 млн. лв. е планираният бюджет, но останалата част от средствата са от спечелени проекти. Това обяви вчера кметът Апостол Апостолов на пресконференция. Общинският бюджет е 22,787 млн. лв., от които 15,872 млн. лв. е субсидията за държавни дейности, капиталовите разходи са 1,354 млн. лв., изравнителната субсидия 1,525 млн. лв. и местните приходи 4,451 млн. лв. Общината обаче е спечелила проекти за 15 милиона лева, които ще бъдат вложени в ремонт и рехабилитация на пътя за Банско до с. Долно Осеново, на стария път Симитли – Благоевград, който се ползва като алтернатива при тапите на главен път Е-79, които се образуват през почивните дни. Ремонт ще има и на пътя в с. Железница, паркът на с. Крупник ще бъде благоустроен по проект за 2 млн. лв., ще бъде построен стадион в село Полена.
„Средства са предвидени за ремонт на 13 улици във всички населени места и едва ли ще остане неасфалтирана улица, което ще допринесе общината да бъде привлекателно място за живот и цените на имотите да се покачват. По Програма за развитие на селските райони има спечелен проект за рехабилитация на цялата главна улица на община Симитли до моста и бензиностанцията, който е за 2,751 млн. лв., и ще стане голям, хубав булевард с нови бордюри, тротоари. По спечелен проект ще бъдат изградени фотоволтаични системи за производство на ел. енергия, който е на стойност 600 000 лв. По същата програма МИГ Симитли – Кресна – Струмяни са заложени за направа на улици в Симитли и с. Крупник. По проекти за повишаване на енергийна ефективност ще бъдат обновени ДГ „Радост“ в Симитли и училището в с. Крупник, които са на обща стойност 2,690 млн. лв. По Плана за възстановяване и устойчивост имаме спечелени проекти за устойчиво енергийно обновяване на административната сграда, част от стадион „Септември“ в Симитли, на читалищата в с. Железница и с. Брежани, на база в с. Крупник и на административната сграда в Симитли, като общата стойност е 3,597 млн. лв.“, заяви кметът Апостолов.
Той допълни, че от 28 проекта за безвъзмездно саниране на жилищни сгради на първия етап от класирането са одобрени 8. „Всички 28 проекта са на едни и същи проектанти, които бяха изработени професионално, но странно защо спечелиха само 8. До края на годината се очаква Народното събрание да отпусне още 1 милиард лева и още проекти да получат безвъзмездно финансиране. Същевременно водим преговори с останалите 20 сдружения на собствениците, ако желаят да участват във втория етап от класирането, което е с 20% съфинансиране, за да бъдат изготвени проекти. По отношение на 8 спечелени проекта процедурата е задвижена и вече е на етап избор на фирми, като очаквам до края на годината да бъде реализирана“.
Кметът посочи, че има одобрени и малки проекти за изграждане на туристически информационен център в община Симитли на стойност 149 000 лв. и на екопътека към местността Кръста за около 300 000 лв. По Програма за развитие на селските райони ще бъде изградена спортна площадка в с. Крупник за 550 000 лв. и обновяване на площада в с. Полена на 364 000 лв. По трансгранично сътрудничество с Гърция е одобрен проект за 1 млн. евро, който е за пътя за с. Горно Ораново, където има лозя. Продължава развитието на социалните услуги в общината и досегашните 12 дома ще се увеличат с още 2 в селата Полето и Полена на стойност 1 млн. лв.
„С бюджет от 22 млн. лв. и спечелените проекти, които ще бъдат изпълнени до края на годината, общият бюджет на общината възлиза на 58 млн. лв. в изпълнителната му част“, обобщи кметът на Симитли.
Същевременно той отвори скоба, че са одобрени 5,7 млн. лв. за община Симитли по програма за европейско финансиране от новия програмен период, който започва през април. „Ние сме готови с проектите, минало е общественото обсъждане и имаме уверението на ДФ „Земеделие“, че тези пари ще бъдат усвоени до края на годината, което ще рече, че бюджетът ще отиде на 63,7 млн. лв.“, добави кметът.
Той коментира обстойно и темата за данъците и таксите за битови отпадъци и представи разбивка, която развенча твърденията на опозиционните съветници, които нарече „освободителите“ за високите данъци в общината. „За 1 т смет се плаща 311 лв. за извозване до сметището в Благоевград. Едва ли има домакинство, което да прави по-малко от 1 т смет на година. В същото време се оказва, че данък смет в с. Долно Осеново е 95 лв., в с. Черниче – 47 лв., в с. Крупник – 98 лв., в с. Брежани – 33 лв., в с. Градево – 6 лв. и 90 ст., в с. Железница – 13 лв. и 90 ст., в с. Полето – 95 лв., в с. Полена – 60 лв., и в град Симитли – средно 120 лв. Разходите за сметосъбиране се дофинансират на 50% от общината. В същото време установихме, че 1500 човека са подали декларации за освобождаване от данък и когато се поразровихме, се оказа, че на 1380 декларациите са неверни. Тази година ще се наложи да плащат данъци. Проверка, която ни отне два месеца и половина, показа, че 40% от хората в общината не са декларирали къщите и пристройките си и не плащат данъци за тях. Още утре ще пуснем съобщение до гражданите, че започваме проверки и ще бъде даден срок, за да се декларират имотите и да започнат да плащат данъци. Този път сме решили да бъдем безкомпромисни. Събираемостта на данъците в общината е ниска – около 70%, и точно оттам тръгна проверката и стигнахме до разкритието за тези 1500 декларации, от които 90% са фалшиви. Оказа се, че къщата на общинската съветничка Вера Качулска от така наречените „освободители“ е незаконна. Незаконни къщи има и на базата на „Агромел“, без никакви строителни книжа. Ти не се въведен в системата за плащане на данъци, а говориш за високи данъци. Половината от хората в тяхната листа са с незаконни постройки, гаражи. Както викат хората: „Крадецът вика – дръжте крадеца“, заяви кметът Апостолов.
Другите придобивки за община Симитли са изграждането на параклис „Св. Богородица“ зад сцената на площада, на параклиса „Св. Иван Рилски“ при Коматинските скали и гробищна черква, с което християнските храмове в общината ще станат близо 70. Предстои да бъде направен ремонт на сградата на бившето гранично поделение на стойност 650 000 лв., в който ще бъде ситуиран участък на пожарната, като вече са разкрити щатове за 17 огнеборци. На финала са процедурите за издаване на разрешително за строеж на завода за бронирани коли на бизнесмена Антон Стефов.
„Това за нас е инвестиция със стратегическо значение. Г-н Стефов ще направи три предприятия, а поне 7-8 бизнесмени са готови да заработят тук и да произвеждат част от продукцията. Ще кандидатстваме за средства по Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на довеждаща инфраструктура – път, канал и вода, до новата индустриална зона“, каза още Апостол Апостолов.
Кметът на Симитли добави, че вече ще има трети зам. кмет. Елеонора Гаврилова заема мястото на излязлата в пенсия Евгения Георгиева. Зам. кмет става и Маруся Филатова, която е по европейските програми и проекти, а другият зам. кмет по стопанската част е Юлиан Мишев.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене