Премиерът Бойко Борисов: Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите

Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите. Това каза премиерът Бойко Борисов, по време на брифинг за проведеното съвместно учение „Граница 2016“, което се състоя в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич. На въпрос за сътрудничеството с Гърция по отношение на криминалната част на трафика на хора, Борисов заяви, че не само той поставя този въпрос няколко пъти на гръцкия премиер в Брюксел, защото няма ден, в който да не бъдат задържани нелегални мигранти и по-точно трафикантите им. „С Турция работим в много добра координация. Ние не искаме да оставим Гърция – нашите съседи и приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива, но искаме действително Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва”, категоричен беше премиерът и предложи при желание от гръцка страна да изпрати нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите. „В понеделник ще настоявам парите, които се дават за Гърция и Турция, да се гарантира, че няма да изкарват пари от тази работа”, каза още той.
„Не случайно военновъздушните ни сили със своите хеликоптери прелитат над границата, наблюдаваме и в дълбочина какво се случва, за да можем да отреагираме. Имаме много техника тук, така че в рамките на часове можем да дислоцираме в една или друга посока. Освен това само в рамките на един ден можем да свалим още 500 човека на границата. Имаме тази готовност”, добави той. Борисов поиска също така специално да извини липсата на министъра на отбраната Николай Ненчев, като обясни, че той отдавна го е помолил за отпуск в този ден и добави, че не е искал да отлага занятията, заради по-слабия трафик, като по този начин учението не пречи на хората.
„Стиковката и общото желание да си защитаваме границата го има в личния състав, на който благодарих”, каза още премиерът и заяви, че тези, които са играели роля на мигранти по време на учението са били наши жандармеристи и войници, но така умело са играли ролите си, че са си заслужили отпуск.
Ливия НИНОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене