Всяко трето дете е с конюнктивит след грип

Всяко трето дете е с конюнктивит след грип. Това каза за btvnovinite.bg проф. Александър Оскар, началник на Очна клиника в Александровска болница.

Въпреки че грипните вируси обикновено причиняват заболяване на дихателните пътища, някои грипни вируси засягат и очите. Наблюденията на проф. Оскар показват, че през последните две-три седмици се завишава честотата не само на децата, но и на възрастните с такъв тип оплаквания.

„Лигавицата на носоглътката е свързана с тази на очите. Ето защо тези възпаления често се допълват. Когато детето е със запушен нос или със зачервено гърло, страдат и очите. Това е нещо нормално и се наблюдава често в нашата клинична практика“, поясни проф. Оскар.

Той обаче подчертава, че това не е бактериален конюнктивит. „Става дума за токсоалергична реакция, която може да е отдалечена във времето, т.е. може да се развие след отшумяването на основните симптоми свързани с грипа“, поясни още специалистът.

„При вирусни заболявания се развива една реакция, която е свързана със зачервяване, сълзене, дразнене на очите. Човек може да има усещането за чуждо тяло в около. Добре би било да се знае обаче, че тези възпаления не са заразни, защото не са с бактериален характер. Често в практиката се изписват антибиотици, но това не помага, а само влошава състоянието на пациента“, обяснява още проф. Оскар.

Той препоръчва очите да се почистват със стерилни кърпички или да се измират с физиологичен разтвор, който може да се капе и директно в окото.

„В нашата клинична практика се сблъскваме предимно със сериозна дехидратация на децата в следствие на заразяване с грип. До нея се стига след продължителен фибрилитет, т.е. когато детето с дни поддържа висока температура. Това не е тежко усложнение, но все пак се налага болнично лечение, за да се проведе венозна рехидратираща терапия“, обясни д-р Надежда Римпова, която е началник на отделението по детски болести в болница „Софиямед“.

Тя посочи също така, че сред по-тежките усложнения на грипа са пневмониите, но засега в тяхната клиника това е рядкост. „Но това не означава, че не се срещат“, допълни тя. Според д-р Надежда Римпова не липсват и деца с по-тежко протичащи отити и ринити след заразяване с грипен вирус А.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене