Лекарите от спешна помощ излизат на протест

спешна помощ

Лекарите, работещи в спешната помощ, са възмутени от реакцията на здравното министерство и намерението да бъде уволнен директорът на центъра д-р Георги Гелев. Те заявиха готовността си да излязат на протест в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Според колегите на д-р Гелев той не е виновен за ситуацията в спешната помощ. Те бяха категорични, че ако той бъде уволнен, те ще подадат оставки и тогава няма да има кой да обслужва София и региона.
„Никой не е направил толкова, колкото той”, категорични са медиците.
„Лошата кадрова политика води до това, че няма кой да работи, а за да работят хора при нас трябват добри условия на труд и добро заплащане. В срутилото се здравеопазване ние обираме всички луфтове”, заяви д-р Балова. Тя добави, че по закон те трябва да работят по 7 часа на ден, а тя работят по 8 часа. Освен това трябва след два дни работа да почиват три дни, а те почиват само два.
Екипите непрекъснато намаляват и хората напускат, а заплащането за еднин лекар в спешната помощ е между 600 и 800 лева.
„Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ. Аз съм в отпуска от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ”, коментира д-р Георги Гелев.
По думите му за да бъдат бързи екипите трябва да има много повече екипи, а за да ги има тях трябва да има и добро заплащане.
Според него заплатата на лекарите в Спешна помощ трябва да е 1 500 лева. „Писал съм много писма до институциите по тази тема. Предлагам заплатите да се увеличат със 100%”, заяви той.
„Най-фрапиращото, което научих, е, че преди 20 дни са съкратили бройки в спешната помощ”, съобщи той и допълни, че от софийския център се взимат хора, за да се прехвърлят в по-малки градове.
На въпрос как е разбрал, че ще бъде уволнен той отговори, че го е разбрал от телевизията. „Д-р Андреева не иска да разговаря с мен. Моля председателя на здравната комисия в парламента да ме приеме, за да подкрепя с документи това, което говоря, с документи”, апелира той.
„Много е тежко да работиш в Спешна помощ”, заяви още лекарят и добави, че е изненадан от протеста на колегите му.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене