В област Смолян удължиха грипната епидемия със седмица, децата остават в училище

Противоепидемичните мерки в област Смолян се удължават с още една седмица до 5 февруари, реши на заседание Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Това съобщи за „Фокус“ д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция – Смолян. Епидемията в региона бе обявена на 18 януари до 24 януари, след това удължена до 31 януари, а сега с още една седмица.

„Причината е, че за изминалата седмица регистрираната заболяемост все още е много висока и е в епидемични стойности. Благоприятното е това, че кривата на заболяемостта върви надолу, тоест бележим намаляване на стойностите, макар и все още много високи. Това ни обнадеждава, че всъщност тръгваме към едно нормализиране напред във времето. За да достигнем по-бързо до нормализиране на ситуацията, считаме че е добре още една седмица, област Смолян да бъде в грипна епидемия с въведените противоепидемични мерки, за които считаме, че ще благоприятства и междусрочната ваканция на учениците“, поясни д-р Кубатева.

Тя уточни, че в сравнение с миналата седмица, в началото на тази седмица има по-нисък процент на отсъстващи ученици от училищата в областта. „Не е висок процентът и е под 10 % и това изобщо не налага въвеждане на онлайн обучение или грипна ваканция. Надяваме се да не се налага и занапред“, посочи директорът на РЗИ – Смолян.

Противоепидемичните мерки, които продължават да са в сила на територията на област Смолян са: преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища, като установените болни деца се връщат в дома; не допускане на работа заболели от персонала; засилена текуща дезинфекция, двукратно дневно и често проветряване на помещенията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене