Първата въздушна линейка ще пристигне днес от Италия у нас

Тази сутрин първата въздушна линейка трябва да излети от Италия към България. Това съобщи в началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков.

„Това е нов етап в здравната система и грижата за българите. Това са спасени животи. Медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение към друго, ще съдейства в донорски ситуации, ще пренася кръв, органи, лекарства когато и където е необходимо, каза още Денков.
 

Денков Министерски съвет
БГНЕС

 

До края на 2026 година страната ни ще разполага с шест хеликоптера.

„Въздушните линейки са ключови за осигуряването на спешна медицинска помощ във всяко кътче на страната. Базите им са така разпределени, че всяка част на България да бъде покрита от поне по два хеликоптера. Така гарантираме медицинска помощ в т.нар. златен час, като въздушните линейки ще помогнат да намалим броя на загиналите в злополуки и ще дадат шанс на болните пациенти в животозастрашаващо спешно състояние“, информира още министър-председателят.

Разходите за въздушната помощ за всеки пациент ще се поемат от държавата и помощта ще бъде напълно безплатна.

Премиерът нарече „истинските герои“ летците и лекарите, които ще обслужват медицинските хеликоптери. „Първо се наложи да спасяваме въздушното спасяване. Спряхме ликвидацията на дружеството, което беше създадено от редовното правителство на Кирил Петков. Но беше закрито от служебните кабинети“, напомни Николай Денков.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене