Соцперлата на Кюстендил хотел „Пауталия“ олекна с 1 млн. лв. и вече струва само 3,7 млн.

С 1 млн. лв. се срина цената на култовия някога кюстендилски хотел „Пауталия“ и в момента цената, над която кандидатите могат да наддават, е 3 765 760 лв. Частният съдебен изпълнител Валентина Александрова събира заявления за участие в търга, които задължително трябва да са придружени с документ за депозит в размер на 370 000 лв., както и декларация за произход на средствата.

Внушителната 5-етажна сграда, строена по времето на соца, в момента е руина, затворена преди десетилетия, а оценката й е 3 624 000 лв. Останалата част от сумата е стойността на незастроения имот около хотела и ДДС-то.

Хотелът се продава заради заем от Румен Гайтански-Вълка, чиято фирма „Волф“ години наред чистеше София и на принципа „Най-много пари има в боклука“ успя да направи собственика си един от най-богатите българи. Взискател по изпълнителното дело срещу собственика на хотела „Пауталия Турс“ АД – дружество с капитал от 263 340 лв. и СД в лицето на Янка Гогова, Антон Боянов и Ирена Георгиева, е и община Кюстендил, към която хотелът е заборчнял с близо 500 000 лв. за данъци, такса смет и туристически данък

Площта  на „Пауталия“ е  2231 кв.м, а разгънатата застроена площ е 6100 кв. метра. Управителят на хотела Антон Боянов – бивш висаджия и кум на застреляния бос на борческата групировка Георги Илиев, имаше преди години идеи да прави на място СПА комплекс, обещаваше и солидна инвестиция за около 4 млн. лв., точно каквито планове имаше благоевградчанинът Методи Калъмбов за хотел „Ален мак“, но в крайна сметка и Калъмбов успя да докара хотела до публична продан. Разликата между двете сгради – кюстендилската и благоевградската, които имат еднакъв брой етажи и еднаква отлична локализация, е в цената – докато хотел „Пауталия“ се продава за 3,6 млн. лв. с ДДС, Калъмбов успя да издейства чрез съда оценка на „Ален мак“ в размер на 22,8 млн. лв. без ДДС, за да си гарантира, че никой няма да прояви интерес към него.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене