Ученици от Кюстендил малтретираха своя връстничка

В Районна прокуратура – Кюстендил е образувано досъдебно производство за извършени престъпления срещу непълнолетно момиче от негови връстници. За „Фокус“ от държавното обвинение посочиха, че става въпрос за принуда и причиняване на телесна повреда.

Касае се за продължаващо във времето престъпление, извършено в периода от 24 декември 2023 година до 29 януари 2024 година. Срещу потърпевшата на три пъти е била проявена агресия.

Момичето е било принуждавано да извършва действия против волята си и й били нанесени телесни повреди. По данни на „Фокус“ нараняванията на момичето са в областта на лицето. Проведен е разпит на пострадалата. Предстои извършване на освидетелстването й.

Разследването е установило четирима извършители на престъпните деяния – непълнолетно и малолетни лица. С учениците се работи активно от всички институции, ангажирани със случая.

С оглед разпоредбите на Наказателния кодекс малолетните лица не са наказателноотговорни, поради което не са привлечени в качеството на обвиняеми. По отношение на наказателната отговорност на непълнолетното лице се прилагат особените правила, предвидени в Кодекса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене