Личният лекар д-р Искрен Кальонев от Сатовча: На село много по-трудно се работи

В най-близко време, до няколко години малките общини у нас могат да останат без лични лекари. Необходима ли е промяна в политиката на държавата за връщането на завършващите медици по родните им места – примерът е от община Сатовча, съобщава БНТ. Едва десетина са общопрактикуващите лекари в Сатовча, които се грижат за хилядите пациенти, живеещи в 14-те села от общината. Половината от медиците са пенсионери, а останалите предстои да се пенсионират до 4-5 години, което според местните ще създаде огромен проблем.

„Нашият лекар е по-голям от мене, над 70. То е видно, че след няколко години ще останем без лични лекари. Те са на пенсионна възраст и отидат ли си, няма млади“, казва Орлин Влайков.

„Ние сме отдалечени села от центрове, имам предвид болници и спешни медицински центрове. Когато има проблем, хората се опират на нас независимо дали е празничен ден, дали нощно време, дали е почивен ден и разчитат на нас“, посочи той.

За много от пациентите си доктор Кальонев освен лекар е и аптекар. „За хора, които са самотни, които нямат възможност да отидат до Сатовча, аз съм поел ангажимент и им доставям лекарствата и по такъв начин ги улеснявам. Това всичко е на мой гръб – не им търся нито такса, нито пари, нито възнаграждение. Дори хора, които не могат да дойдат до кабинета и до тях им носим лекарствата, които са по Здравна каса“.

Според медика в големите села задължително трябва да има лични лекари, работещи на място, а не такива, идващи само веднъж или два пъти седмично.

„Парламентът трябва да помисли повече за нас, защото на село наистина много по-трудно се работи, много голяма отговорност. Да има облекчени условия“, призова д-р Кальонев.

„Ако държавата не се замисли и поне в крайните райони ако не вземат целенасочени мерки, целево по някакъв начин да стимулират – дали чрез данъчни облекчения, дали чрез други възможности или чрез държавата или чрез законови форми чрез общините, много скоро ще има изключително голямо затруднение за осигуряване на доболнична помощ“, казва Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

За справяне с проблема с липсата на общопрактикуващи лекари, преди дни на първо четене в парламента бяха приети промени в Закона за здравето, които предвиждат мобилни екипи със специализирани високопроходими автомобили с манипулационни да обслужват селищата без лични лекари. Планира се екипите да посещават въпросните селища поне веднъж месечно

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене