Над 2000 души са се изследвали за СПИН в Благоевградско

Над 2000 души са се изследвали за СПИН в Благоевградско

2120 души са се изследвали за ХИВ/СПИН от началото на годината до момента в Благоевградска област. Част от тях са използвали т. нар.бързи тестове, при които се взима кръв от пръста на човек, а резултатът излиза почти на момента.

Тази година няма новорегистрирани заболели, стана ясно на пресконференция на РЗИ по повод Световния ден за борба срещу СПИН.

По този повод от покрива на зала „22 септември“ бе разгъната и 150-метрова червена лента, под формата на панделка, която е символ на солидарността със серопозитивните. През целия ден ще бъдат раздавани безплатни презервативи брошури с информация за болестта, както и начините за предпазване.

Тази година антиспин кампанията преминава под мотото „Да запазим посоката, да продължим пътя“. Тревожем е факта, че броят на инфектираните с ХИВ/СПИН продължава да нараства.

Общо 35,3 млн. души са заразените в световен мащаб, а новите регистрирани случаи са 2,3 млн. Сред причините за големия брой заболели е късното диагностициране.От РЗИ са провели и анкетно проучване сред ученици от 9 клас, от различни училища в Благоевград, като резултатите сочат, че тийнейджърите са добре запознати с болестта, както и начините за предпазване от нея.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене