Делян Пеевски за отсъствието на Румен Радев на клетвата в КС: Без значение

„Без значение. Той е просто един гост“ – така лидерът на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски коментира решението на президента Румен Радев да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

 

На въпрос защо мандатът на новите съдии е девет вместо седем години той отговори лаконично: „Нашите юристи така смятат, че е правилно, така пише в конституцията“.

Президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд избора на двамата нови съдии. Същото направи и опозицията в парламента – „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. Становище против избора на Атанасова и Белазелков изразиха и от Висшия адвокатски съвет. „Адвокатите са за това – да защитават клиентите си. Аз се изненадвам, че те въобще се изказват по тази тема. Все едно ние да се изказваме дали те да си вземат някой клиент“, посочи той и добави: „Да си защитават клиентите. Според мен трябва да има ясно разделение кой с какво се занимава с тази тема. Ако адвокатите имат желание да си изкажат мнението в парламента, да се кандидатират, да станат депутати, да могат да гласуват, да се изказват и да си казват мнението в тази сграда“.

Относно казуса „Чаталджа“ той обясни: „Нищо не ме притеснява. Виждам, че в момента министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства, и след това на колеги, които ги тиражират и въртят, медии, собственост на олигарси“. На въпрос кой стои зад тази атака Пеевски отговори: „Според мен тези олигарси, които притежават медии в България. То остана един“.

Пеевски отново обясни, че ще зададе питане до прокуратурата за това докъде са стигнали разследванията, свързани с президента. „Ще направим питане да проверим на какъв етап са и дали са скрити, покрити или заровени някъде. Аз нищо не знам, просто ще попитаме – казусите са публични“, каза той.

„Антикорупционният фонд според мен, ако наистина ще работи, защо толкова години не свърши нещо и не разпита тези касиери?“, попита депутатът. Преди дни от там поискаха той да бъде разпитан във връзка с твърденията му, че „президентството е тъмна институция с много кеш“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене