След близо 6 часа скандали съветниците в Дупница се разпуснаха

След близо 6 часа скандали съветниците в Дупница се разпуснаха, продължават сесията днес, председателят Костадин Костадинов изгони Георги Рангелов от ДПС заради поведението му, след това отмени санкцията

С 24 гласа „за“ и 1 „против“ местните парламентаристи дадоха зелена светлина новите панели на „Верила Солар“ да бъдат поставени на терен от 55 декара край село Крайници, от компанията обещали 200 000 лева дарение за Общината и футболния „Марек“ през следващите 4 години

Първата сесия на Общински съвет – Дупница за 2024 година премина точно като последните от 2023-а – със скандали, взаимни обвинения за действия години назад и много спорове по най-различни теми. Времетраенето на заседанието бе близо 6 часа, като накрая бе взето решение то да бъде продължено днес от 10 часа. Сесията бе прекъсвана за почивки на няколко пъти, въпреки призивите на част от съветниците да не се губи излишно време в популистки изказвания.
Един от големите скандали по време на това заседание се разрази заради цените на имотите, които Община Дупница се гласи да продаде в ромския квартал „Каваклия“. Оказа се, че цената на квадратен метър земя там е 22 лева, докато в другия голям квартал с ромско население, а именно „Гиздова махала“, е двойно повече – 44 лева.
„Не ходете в „Каваклия“, там ще ви гонят с камъни. Цял квартал трябва да влезе в регулация на града. Това бяха земеделски земи. Бившият кмет Чимев намери начин да се вкарат в регулация, за което сме му благодарни. Как ще ги впишем тези хора в общината, като само ги бутаме назад? Къде е социалната политика? Знаете ли, че срещу Вас имаше наказателен вот? Имате 25 гласа и Вие си го знаете. Иначе като Ви избраха и имахте 5-има съветници, беше добре. Но после ги забравихте…“, разгневен скочи Георги Рангелов срещу председателя на местния парламент Костадин Костадинов.
К. Костадинов му отвърна, че само щрихира цената и че Г. Рангелов е нахален. От своето място съветникът се провикна: „Знаеш ли колко ме боли?“, на което шефът на ОбС – Дупница обяви, че Георги Рангелов е отстранен от заседанието и обяви почивка.
След почивката страстите се успокоиха, като К. Костадинов отмени наказанието и позволи на Г. Рангелов да се върне на мястото си.

Другият представител на ДПС в местния парламент Шейхриар Златарска пък поиска думата, за да се извини за емоционалната реакция на своя колега.
В заключителната част на сесията местните общински съветници разрешиха на компанията „Верила Солар“ да препозиционира своята инвестиция, свързана с разширяването на фотоволтаичния парк край село Крайници. В крайна сметка с 24 гласа „за“ и 1 „против“ местните парламентаристи дадоха зелена светлина новите панели на компанията да бъдат поставени на терен от 55 декара, вместо на общинския имот с размер около 70 дка. Това се случи след разгорещен дебат, в който участие взеха и жители на селото, дошли специално за сесията, за да изразят своето несъгласие. Те бяха категорични, че никой не се е допитал до тяхното мнение, което буди недоволството им.

Именно поради тази причина Йонко Гергов от „Зелените“ обяви, че те няма да подкрепят докладната записка, защото се съобразяват с мнението на местните жители. Той все пак подчерта, че иначе от тяхната група не са против инвестицията, която по думите на Костадин Костадинов ще бъде в размер на около 700 000 лева. Заместник-кметът в сектор „Строителство“ Бойко Христов разкри, че освен очакваните данъци, които ще влязат в общинската хазна, компанията е обещала в следващите 4 години да дарява и по 50 000 лева на Община Дупница. Голяма част от тези пари се очаква да отидат в помощ на футболния „Марек“, както и за ремонт на покрива на читалището и киното в Крайници. От „Верила Солар“ са дали и гаранция, че наличната им техника ще се включва, когато на територията на селото има ремонти по инфраструктурата. Друго обещание на инвеститора било, че ще подкрепи и местните самодейни състави, както и провеждането на фолклорни фестивали в Крайници.

ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене