Задават се масови фалити на строителни фирми, милиони потъват в мерцедеси

Безграничната алчност на пръкналите се през последното десетилетие строителни фирми ги отвежда директно на ръба на финансова пропаст, научи БЛИЦ от два независими държавни източника.

Медията ни узна, че голям брой компании са подали молби за обявяването им в несъстоятелност, което ще постави съдбата и управлението им в ръцете на синдици.

Голяма част от въпросните фирми прибягват умишлено до този прийом, за да могат да приберат взетите от тях милиони от клиентите си, а последните да изпият по чаша ледена вода.

На практика се оказва, че хората, които са имали неблагоразумието да платят в кеш, за да купят имот на „зелено“, ще останат на сухо и нищо чудно да почнат да гълтат успокоителни.

Камарата на строителите в случая ще гледа безпомощно, защото тя няма контрол върху лакомите фирми, които никнат като печурки и строят некачествени кооперации, но с помпозни имена от рода на „резидънс“ и „гардънс“, а в обявите за продажбите им споменават, че са разположени на метри от метрото, въпреки че са на километри.

Добре е нашите сънародници да знаят, че по официални данни към тази дата свободните апартаменти само в София са около 200 000 и продължават да се увеличават, благодарение на постоянно строящите се сгради, нищо че някои от тях приличат на соцобщежития.

По този начин босовете на лакомите фирми са прибрали огромни суми, които са хвърлили в „машината на удоволствията“, изразяваща се в разкошни екзотични екскурзии до Бали, Малдивите и Канарите, златни часовници „Ролекс“, луксозни облекла и последни модели на немския автомобилен концерн „Мерцедес“. 

Добре е контролните органи на държавата да се самосезират и да започнат да следят по-внимателно движението на паричните потоци в новосъздадените строителни фирми. Иначе българският народ отново ще се върне във времената на кредитните милионери и пирамидите.

Ивайло КРАЧУНОВ

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене